1657-15

1657-16

1657-17

فیروزه خطیبی

روز یکشنبه 10 مارس 2019، هزاران تن از شهروندان ایرانی وغیرایرانی ازنقاط مختلف کالیفرنیای جنوبی و سایر نقاط آمریکا درفضای باز محوطه دانشگاه لس آنجلس گردهم آمدند تا دربزرگترین جشن نوروزی که برای یازدهمین سال پیاپی به همت “بنیاد فرهنگ” برگزارمی شد شرکت کرده و به پیشوازاین جشن ملی و سنتی ایرانیان بروند.
کمی پیش از شروع این برنامه درساعت 12 نیم روز، علیرغم هوای نیمه ابری و نسبتا خنک درمحوطه سرسبز و چمن کاری شده “دیکسون کورت” که درآن غرفه های گوناگون و چادرهای بزرگ و سفید برپا شده بود ودورتادور آن را هم واگن های مخصوص غذا (فوود تراک) قرارداده بودند، دسته های مردم شرکت کننده بطرف محل جشن درحرکت بودند. درمیان آن ها حضورپررنگ بچه های نسل سومی و شادمانی بزرگسالانی که به کمک عزیزانشان به محل این جشن نوروزی آمده بودند ازهمه چشمگیرتربود.
جمعیت به محض ورود به محل این جشن پرهیجان، پیش از هرچیز دیگر، متوجه هفت سین نوروزی بزرگی می شد که وسط آن با یک درخت طبیعی پرازشکوفه های صورتی رنگ تزئین شده بود. تم هفت سین امسال – به صورتی سمبلیک – باغچه ای پرازگل های سرخ و سفید، بنفش و صورتی بود که لابلای آن با آینه و شمعدان های سنتی و درختان سیب و گلابی، سیرتازه، تخم مرغ های زرورق پیچیده شده درشت و تنگ هایی پرازماهی های سرخ شمعی تزئین شده بود. لابلای درختان این باغچه کوچک، درکنارقدح های بزرگ سماق و سنجد و کاسه نبات زعفرانی، پرنده ها و پروانه های رنگی نشسته بودند و خانواده ها و بخصوص بچه ها جلوی این چیدمان هنری و تازه ازیک سنت قدیمی، عکس یادگاری می گرفتند.

1657-18

1657-19

بیژن دانشجوی دانشگاه لس آنجلس و زاده سن دیگوست که با دو دوست دیگرش، کامران دانشجوی اهل اورنج کاونتی و “کاران” دوست هندی تبارشان مشغول گرفتن عکس دستجمعی جلوی هفت سین نوروزی هستند. بیژن 19 ساله می گوید حضور درجمع ایرانیان و شرکت در یک جشن ایرانی با ابعادی به این بزرگی به او احساسی سرشار از شادی، افتخار و اعتماد به نفس می دهد: ” من اینجا احساس می کنم به یک جامعه خاصی تعلق دارم. جامعه هموطن های ایرانی. هرچند در سن دیگو هم ایرانی زیاد است اما هرگزشما درجمعی به این بزرگی با این همه ایرانی روبرو نمی شوید. این برای من و کامران یک تجربه فرهنگی ایرانی خیلی خیلی جالبی است.” کاران هم می گوید به فرهنگ و سنت های ملل دیگرخیلی علاقمند است: “حضوردر این جشن برای من افتخاری است. دریک چنین گردهم آیی هایی است که شما می توانید آداب و روسوم ملت های دیگر را با آداب و رسوم خودتان مقایسه و آن را تجربه کنید.”
روی صحنه بزرگ، برنامه های هنری گوناگونی که درطول بعدازظهر ادامه دارد از همین حالا آغاز شده است وجمعیت کثیری دراطراف صحنه به تماشای اجرای پرشوری ازگروه بانوان دف نواز نشسته اند. درسمت دیگرمحوطه چمن کاری شده، صفی از جمعیت برای صرف چای و شیرینی درچایخانه سنتی تشکیل شده و با وجود هوای نسبتا خنک بهاری، بازارخرید بستنی نانی زعفرانی با مغزپسته گرم است. کمی دورترازچایخانه سنتی، زیرچادرکوچک تر در همان محوطه، گروهی ازدست اندرکاران جشن نوروزی “بنیاد فرهنگ” برای نخستین بارفورم های قبول عضویت این نهاد فرهنگی رادراختیارعلاقمندان می گذارند. از این پس عموم مردم هم با پرداخت یک حق عضویت سالیانه می توانند ازامتیازاتی که این نهاد فرهنگی دراختیارآن ها می گذارد استفاده کنند. ازجمله حق تقدم درتهیه بلیت های بیش از 80 رویداد سالیانه درکالیفرنیای جنوبی.
کمی دورتر، محوطه بزرگی به بازی ها و سرگرمی های بچه های نسل سومی اختصاص داده شده است. سارا سه ساله و خواهرنوزادش با لباس های محلی بهاری درجشن شرکت کرده اند. بچه های بزرگ تردرهمان نزدیکی درمحوطه تازه ای که امسال برای اولین بار تدارک دیده شده مشغول بازی با”هولاهوپ” های رنگارنگ و “پرش با گونی” هستند. کمی پائین ترصف بزرگی برای نقاشی روی صورت بچه ها تشکیل شده و درکنار آن روی میزهای سفید و بلند، بچه های قد و نیم قد به کمک پدرومادرهای جوان مشغول ساختن هفت سین های کوچک با وسایل کاردستی هستند.
روی یک صحنه کوچک تردر کنار آن ها، آنسامبلی از نوازندگان خردسال با لباس های مخمل آبی و سفید، برای جمع تماشاگرانی که روی صندلی های سفید روبروی آن ها نشسته اند سرودها و ترانه های نوروزی اجرا می کنند.

رژه بی سابقه همراه با گروه مارش یوسی ال ای
سر ساعت 3 بعدازظهر، رژه بهاری که با ساز و دهل سنتی همراه است حاضران را سورپریز و شگفت زده می کند. چرا که امسال گروه مارش دانشگاه لس آنجلس با طبل و سنج شیپورو اونیفورم های سفید و آبی و نارنجی، با موسیقی شاد پاپ آمریکایی، راه را برای شرکت کنندگان در رژه بهاری، از جمله گروه دف نوازی بانوان با لباس های رنگارنگ و زنان و بچه هایی که با لباس های بهاری و محلی درمحل جشن حاضر شده اند بازمی کنند. درکنارهمه این عوامل هیجان انگیز، امسال بجای عمونوروز و حاجی فیروز، آدم هایی به شکل درخت های گل باران ویک شیرو چند حیوان جنگلی دیگر، رژه را همراهی می کنند وجمعیت درهرگوشه از مسیر این رژه، با تماشای آن هیجان زده می شود.
آقای علیرضا اردکانی، مدیراجرایی “بنیاد فرهنگ” درباره جلوه های تازه ای که در جشن نوروزی امسال به کار گرفته شده می گوید یکی از هدف های این بنیاد غیرانتفاعی، غیرسیاسی و غیرمذهبی این است که هرسال یک جشن نوروزی استثنائی برپاکند:”ما واقعا سعی می کنیم هرسال جشن بهتری از سال قبل ارائه کنیم. جشن سال گذشته، یکی از موفق ترین و پرجمعیت ترین جشن های نوروزی 10 سال گذشته “بنیاد فرهنگ” بود. ما تصورش را هم نمی کردیم که جشن نوروزی امسال ازنوروز 2018 به مراتب بهتر و موفق ترباشد. خودمن هم ازتعداد جمعیتی که امسال درجشن نوروزی ما شرکت کردند واقعا ذوق زده شدم. نه فقط بخاطرتعداد بالای جمعیت شرکت کننده، بلکه بخاطرتعداد خبرنگاران و شبکه های خبری آمریکایی که نوروز را شاید برای نخستین باربا این ابعاد، به عنوان یک جشن سالیانه ایرانی پذیرا شدند و درباره آن گزارش های مفصلی تهیه کردند.”

1657-21

آقای اردکانی درباره این جشن و یک گردهم آیی رکورد شکن دیگر برای “بنیاد فرهنگ” می گوید: “شرکت بیش از 25 هزارنفردراین گردهم آیی سالیانه باورنکردنی و فراموش نشدنی است ومن نمی توانم ازیکایک کسانی که درموفقیت این جشن نوروزی ایرانی نقش داشته اند به اندازه کافی تشکر کنم.  علاوه برکمیته نوروزی فرهنگ، دستیارانم و بخصوص داوطلبانی که هرسال برای پیشبرد امورتلاش می کنند، بدون شک این هنرمندان ممتاز و برجسته جشن امسال بوده اند که  به شکوه و شادی آفرینی آن افزوده اند.  گروه آرزو کوچکان و آنسامبل دف نوازان،  آنسامبل رقص ملیکا فتحی، آکادمی رقص جانبازیان، آنسامبل موسیقی کودکان ملودی، نگار استخر و نارگل رشیدیان و تاترعروسکی شان، گروه رقص فیروز و “دی جی آرین” با انتخاب موسیقی های پرشور و هیجان نوروزی والبته امسال برای نخستین بار ما افتخارحضورگروه مارش “بروئین” دانشگاه لس آنجلس را هم داشتیم که ضمن همراهی با رژه بهاری ایرانی هرساله، به فضای این جشن  شادی و نشاط تازه ای بخشید. 

1657-20

1657-22

کنسرت بانوی آواز، حسن ختام نوستالژیک برنامه های نوروزی امسال
امسال، جشن نوروزی تماشایی و پرشوروهیجان “بنیاد فرهنگ” ، با یک کنسرت باشکوه، با اجرای بانوی آوازموسیقی سنتی ایران، خانم پریسا به پایان رسید. این هنرمند پیش از اجرای برنامه در یک سخنرانی کوتاه و پراحساس ازفرصتی که “بنیاد فرهنگ” دراختیار او گذاشته تا بتواند برای دوستداران خود دراین دیاربرنامه ای اجرا کند سپاسگزاری نمود و درباره اهمیت نوروزبه تماشاگران گفت: ” نوروز یکی ازسنن بسیارعزیزما ایرانی هاست و هرملتی که آداب و سنن خود را حفظ کرد، هیچوقت از بین نمی رود”.
خانم پریسا را گروه همنوازان برجسته ای چون استاد پژمان حدادی – نوازنده سازهای کوبه ای – علی پژوهشگر، آهنگساز ونوازنده عود، استادامیرحسن پورجوادی، نوازنده سه تاروسعید کامجو، نوازنده کمانچه همراهی می کردند و دراین کنسرت بانو پریسا آوازهایی را دردستگاه اصفهان و ماهور در زمینه جلوه های بصری فراموش نشدنی، تصاویری از مناظرتاریخی ایران همراه با نورپردازی های ویژه اجرا کرد که بشدت مورد استقبال تماشاگران قرار گرفت.
علیرضا اردکانی می گوید این یک سفرنوستالژیک و بازگشت به زیبایی ها سرزمینمان ایرانزمین بود: “من فکرمی کنم اجرای خانم پریسا به عنوان یکی ازبهترین کنسرت های موسیقی تاریخ “بنیاد فرهنگ” برای همیشه درذهن تماشاگرانی که بشدت تحت تاثیرقرارگرفته بودند باقی خواهد ماند. ما افتخارمی کنیم که توانستیم درجشن نوروزی امسال میزبان چنین هنرمند یکتا و ارزنده ای باشیم.”
آقای اردکانی، کمیته نوروزی “بنیاد فرهنگ” ودست اندرکاران ازهم اکنون برنامه ریزی برای نوروز سال آینده را آغازکرده اند که قرار است در روز یکشنبه 15 مارچ 2020 برگزارشود.

1657-23

1657-24

1657-25

1657-26

1657-27

1657-28

1657-29

1657-30

1657-31