1398-37

1398-39

با نگاهی کوتاه به تاریخ 150 ساله موسیقی معاصر ایران از زمانی که ناصرالدین شاه قاجار در زمان اقامت در پاریس و تحت تاثیرقرارگرفتن وی به موسیقی اروپایی و دعوت اساتیدی از موسیقی فرانسه به تهران (جک لومر کلنل ارتش فرانسه و فرمانده گارد موسیقی و احترام کاخ ورسای در نزدیکی پاریس) تا به امروز که موسیقی ایران صاحب آکادمی موسیقی واساتید آگاه و ورزیده فراوانی است، تنها تعداد معدودی انسان های خلاق و هنرمند وآگاه توانسته اند تاثیر عمیقی در این موسیقی و مسیر تکمیل آن را داشته باشند و بدون اغراق استاد شهرام ناظری یکی از شخصیت های بارز این ماجرا میباشد.
در طول این 150 سال اختلاف سلیقه ها و کشمکش های هنری فراوانی برسر غربی و یا شرقی نگه داشتن این موسیقی بوده است. آکادمی موسیقی غربی و هنرستان و کنسرواتوار تهران همیشه درجهت مدرنیزه کردن این موسیقی و از طرف دیگر جمعی از اساتید قدیمی و سنتی در جهت سنتی نگاه داشتن این موسیقی سعی داشته اند و در این میان تعداد معدودی بوده اند که با تکیه بر استعداد ذاتی و دانش روز موسیقی جهانی و اشراف بر موسیقی سنتی توانسته اند با این اطلاعات بر عظمت و ارزش گنجینه موسیقی سنتی بیفزایند.
در میان این گروه ارزش کار والای شهرام ناظری با تکیه برآگاهی شگرف وی در ادبیات کلاسیک ایران که منشاء و سرمایه تمامی هنرهای ایرانی اصیل است و توانایی های موسیقیایی وی و استعداد قریه ذاتی که بخشی از آن فامیلی و ارثی و برخی زائیده محیط بسیار غنی و زیبای اطراف وی در زمان رشد و شکل گیری وی بوده است.
شاید روزهای اولی که شهرام ناظری ادعای موسیقی عرفانی را کرد برای خیلی از مردم و حتی موسیقیدانان و ادبای ایران این ابهام را بوجود آورد که مگر موسیقی هم عرفانی میشود؟ این دیگر چه نوع موسیقی ای است؟
تا اینکه امروز با تکیه بر این آگاهی و شکل کار وی دکتر چوپرا فیلسوف و محقق معروف جهانی را در کنار وی قرار میدهد تا از کار وی الهام بگیرد و وی را به تعمق و تفکر بازداشته و ذهن پویای وی را متوجه موسیقی ای بکند که از ادبیات عرفانی ایران نشئت و منشاء می گیرد.
اعجاز کار شهرام ناظری در موسیقی وی درک بسیار عمیق از ادبیات و موسیقی شعر در ادبیات کلاسیک ایران است. خود وی می گوید من سعی در ساختن آهنگی نکرده ام من با یک شعر زیبا و عمیق مدتی زندگی میکنم و ناگاه موسیقی آن شعر در ذهن من متبلور میشود.
روزی با استاد بزرگ ادبیات ایران روانشاد دکتر محمد جعفر محجوب صحبت میکردم وی می گفت استاد شجریان و استاد ناظری هرگاه شعری را انتخاب می کنند تا روی آن شعر کار موسیقی انجام دهند حتما آنرا تلفنی هم که شده با من در میان می گذارند، و این نشانه توجه این بزرگواران به اساس فرهنگ ایران یعنی ادبیات کلاسیک ایران است.
استاد شهرام ناظری نه تنها یکی از خوانندگان برجسته موسیقی ایران بوده بلکه به نظر اینجانب هنر آهنگسازی وی کمتر از هنر خواندن وی نیست و درک این دو توانایی استاد ناظری بُعد سومی نیز در کار وی است و آن ادغام بسیار لطیف و زیبای این دو پدیده  بسیار حساس و زیبا و ظریف موسیقی و ادبیات ایران است.
حضور استاد شهرام ناظری بروی صحنه فقط اجرای یک کنسرت نیست بلکه یک اتفاق فرهنگی یک حادثه زیبای موسیقی متفاوت است.
دکتر چوپرا که درجهان امروز در بحث موسیقی و شعر و فلسفه شخصیتی مطرح و سرشناس بوده و مخصوصا در مورد مولانا جلال الدین رومی کارهای مطرحی را انجام داده با آشنایی با روش کار و ارزش استاد شهرام ناظری افتخار همکاری و همراهی با استاد را دارند و حضورایشان در این کنسرت یکی از نکات برجسته و قابل توجه نه تنها برای ایرانیان بلکه برای تمامی علاقمندان به تفکرعارفانه مولانا جلال الدین رومی میباشد.
دیگر از زیبایی های چشمگیر این برنامه حضور فرزند هنرمند استاد شهرام ناظری است و حافظ ناظری که درتمامی زندگی تحت توجهات استاد این هنر را به کمال آموخته و سپس در آکادمی موسیقی غرب الخصوص نیویورک آنرا کامل کرده و آمیخته ای از موسیقی سنتی ایران را با توانایی های موسیقی غربی آمیخته و به شما عرضه خواهد کرد.
ما در برنامه های هنری قبلی نیز زیبایی ها و توانایی های کار حافظ ناظری را شاهد بوده ایم و این بار نیز این باور را دارم که او میتواند کمال استفاده را از حضور و توانایی های دکتر چوپرا کرده و مجموعه زیبایی را روی صحنه به نمایش خواهد گذاشت.
بار دیگر درودی دارم به استاد شهرام ناظری و دو همکار ارجمند او دکتر چوپرا و حافظ ناظری و تمامی گروه این اجرا در شب 29 مارچ.
درود بر استاد شهرام ناظری، درود بر دکتر چوپرا ، درود بر حافظ ناظری حافظان فرهنگ و هنر ایران
رضا ترشیزی – لس آنجلس مارچ 2014

1398-40