گفتگوی دکترحسین فرخی با هیوا پاشایی
هنرمند ایرانی مقیم لس آنجلس به بهانه برگزاری نمایشگاه خوشنویسی اش از 16 اکتبر تا 7 نوامبر در لس آنجلس در بنیاد ایمان
هیوا پاشایی، نقاش بوم نگارخطه کردستان ایران قرار است به زودی در لس آنجلس نمایشگاهی از خوشنویسی های خود را با عنوان نقش خیام در شادمانی و سرخوشی و بهره مندی از لذت های زندگی برگزار میکند، هیوا در سال 1979 در کردستان متولد شد و از همان دوران کودکی علاقه زیادی به طبیعت روح نواز و فرهنگ سرشار از رقص، رنگ و نور و موسیقی کردی داشت. هیوا از 15 سالگی کار نقاشی را آغاز کرد و پس از طی مدارج علمی به تدریس در دانشگاه های سوره و آزاد تهران پرداخت، او همچنین با نگارش مقاله های علمی و کتاب درحیطه هنرهای تجسمی، برگزاری چندین جشنواره هنری، نمایشگاه های انفرادی در ایران، توکیو، پاریس، ونیز و استانبول و حضور بیش از 100 نمایشگاه گروهی فعالیت قابل توجهی در عرصه هنرهای تجسمی دارد. هیوا در سال 2012 برگزیده بورسیه هنری در فرانسه شد و سپس عنوان شهروند افتخاری شهر سیته پاریس را به دست آورد. هیوا پس از برگزیده شدن در هفته طراحان توکیو حکم نخبه هنری از دولت فدرال آمریکا دریافت کرد.
هیوا تخصص اصلی خود را در خلق پرتره، پیکسل آرت، آثار فیگوراتیو و هنر مدرن می داند.
گفتگوی هنری این شماره مجله جوانان را با هم می خوانیم:
• برای شروع گفتگو، کمی درباره خودتان برای خوانندگان مجله جوانان بگوئید؟
-من ابتدا سلام دارم به خوانندگان خوب مجله جوانان و همینطور شما آقای دکتر فرخی عزیز، از دوستان هنرمند که افتخار آشنایی با شما را از سالها پیش دارم، من هیوا پاشایی هستم کرد ایرانی که به مدت 27 سال است در زمینه ویژوال آرت کار می کنم. حدود 37 نمایشگاه انفرادی تا کنون برگزار کرده ام، چه در داخل و چه خارج از ایران. حدود 15 سال هم سابقه تدریس در دانشگاه های هنری را دارم. الان حدو 6 سال است که به آمریکا مهاجرت کرده ام و در شهر لس آنجلس ساکن هستم. بنده را با کارهایی که درباره زنان کرد غرب ایران سال ها به تصویر کشیدم می شناسند، نقاشی های رنگ و روغن و پیکسل آرت را به صورت جدی و حرفه ای در ایران شروع کردم و سالهاست در این وادی کار می کنم. اخیرا هم در زمینه هنر مدرن و هنرهای جدید هم فعالیت می کنم، نمایشگاه جدیدم هم نوعی هنر مدرن در حیطه خوشنویسی است.
• از هنرمندی آمریکایی به نام چاک کلوز درکارهایت بیشتر الهام می گیری، ممکنه کمی درباره این موضوع برای خوانندگان مجله حرف بزنید؟
-حتماً، با کمال میل. ولی قبل از آن می خواستم یک توضیح درباره کردها بگویم، ما قوم کرد نیستیم. بلکه ملت کرد هستیم و بعضی مواقع به غلط از واژه قوم استفاده می شود. کردها زبان، اقلیم، موسیقی، لباس و فرهنگ کاملا متمایزی دارند که در همه جای جهان یکسان است و امپراطوری مادها توسط کردها شکل گرفته است.
در مورد چاک کلوز، باید بگویم مینی مالیسیم موجود در کارهای ایشان برای من بسیار اهمیت داشت و در دوره ای به شدت از ایشان یاد می گرفتم، کلوز هنرمند بسیار معتبر آمریکایی است که آثارش در موزه های معتبر آمریکا و دنیا به تماشا گذاشته می شود. ایشان با دید تازه ای نسبت به رئالیسم و پرتره کار کرده اند و آثار ماندگار و متفاوتی را خلق کرده اند. ایشان با پیکسل های غیرمنظم خلق پرتره هایی کرده است که حتی از تصاویر عکاسی هم رئالیستی تر هستند. این آثار را در سایز بزرگ به تماشا گذاشته است. در موزه ای در سانفرانسیسکو و یا در نیویورک.
من دوره طولانی مدت آثار کلوز را دنبال کردم. مهمترین و تاثیرگذارترین کار برای یک هنرمند برای تمرین و مسلط شدن کپی کرده است.
کپی کردن یک نوع ممارست در کاراست وهنرمندان بسیار بزرگی را می بینم، مثل میکل آنژ یا داوینچی که کارهای هنرمندان قبل از خودشان را کپی می کردند. اگر کپی بدون ذکر نام باشد دزدی است، کپی کردن درست طی کردن مسیری است که یک استاد بزرگ قبلا طی کرده است. این خودش یک کلاس درس است. من تکنیک را پی گیری کردم.

• بسیار هم درست است، آموختن تکنیک برای بیان حرف هایی که حالا هنرمند در زمانه خودش باید بزند علم و دانش و اندیشه و فلسفه و همه چیز متکی به تجربه پیشینان است و همه از هم یاد می گیرند، چرا تمرکز کردید روی نقاشی چهره زن کرد؟
-سئوال بسیار خوبی است. من فضای کردستان را یک فضای بسیار پراز عاطفه و احساس می دانم و این فضا را زن به وجود می آورد، در همه فرهنگ ها همین است. در فرهنگ کردی برای من که کرد هستم فرهنگ غلیظ تری است. آقای ناصر پلنگی در یکی از نمایشگاه های من می گفت، از نظر من فرهنگ کردی فرهنگ دشنه و ایریشم است، در عروسی های کردی یک دنیا شادی وجود دارد، در عزاداری حزن انگیزترین را می بینیم، این فرهنگ 7000 ساله برای خودش یک دنیاست سرشار از حس و معنویت و عشق و رنگ و نور و صدا.
• در هنر مدرن که شما در نقاشی هایتان بیان می کنید روی چه بخشی فوکوس می کنید، ظاهر زنان، لباس ، رنگ، گویش یا همه این ها.
-یک جمله معروفی بود که لباس هر شخص پرچم درون اوست. قطعا این لباس نشاندهنده شخصیت هر کسی است زن کرد با آن لباس و فضا و پس زمینه است که معرفی می شود.
• چگونه این رنگ و بافت و اقلیم و جغرافیا و لباس و طبیعت را به سمت مینی مال هدایت می کنی که خاصیت خودش را از دست ندهد، می توان از واژه رئالیسم جادویی استفاده کرد؟
-بخاطر اینکه زن کرد از نظر من سابقه 7000 ساله دارد، این لباس، این فرهنگ و حتی این درخت و کوه و در و دیوار و زبان ورقص و موسیقی، مهمترین عامل اصلی حفظ این فرهنگ در این همه سال ها زن بوده است، زن کرد مقام و فداکار است و چقدر پشت این فرهنگ چند هزارساله ایستاده است این زن است که این لباس و رنگ و زبان و رقص و مویه و شادی را به نسل بعد از خود انتقال می دهد ما ادبیات بسیار عظیم و بزرگی از فولکور و فرهنگ عامه در کردستان داریم که شبیه به آن شاید در هیچ جای جهان وجود ندارد، این فرهنگ نسل به نسل و سینه به سینه ما رسیده است و زنان کسانی بوده اند که پرچمدار این جابجایی و اصالت هستند.
• در مورد نمایشگاه خوشنویسی ات که در لس آنجلس از16 اکتبر تا 7 نوامبر برگزار می شود توضیح بده.
-در این نمایشگاه 15 تابلوی خوشنویسی که اشعار خیام است به نمایش گذاشته می شود، تابلوها به گونه ای طراحی شده است که چند وجهی هستند و در کنار نمایشگاه درواقع یک پرفورمنس کامل شکل می گیرد، حرکات بازیگران، استفاده از فضا، رقص کردی و موسیقی کردی هم در کنار برگزاری نمایشگاه وجود دارد. تابلوها، رقص، موسیقی و فضاسازی یک هنر مفهومی را شکل می دهند. که تمام تلاش من این است که مفهوم لذت جویی و استفاده از لحظات خوش زندگی را در اشعار خیام به نمایش بگذارم. در مجموع یک هنر مدرن خواهیم داشت.
• در مورد مکان و زمان نمایشگاه هم برای خوانندگان مجله توضیح بدهید؟
-این نمایشگاه از 16 اکتبر تا 7 نوامبر 2021 در مرکز فرهنگی ایمان برگزار میشود همی جا جا دارد از شما و مجله جوانان تشکر کنم و همینطور از مدیریت فرهنگی ایمان که این امکان را برای برگزاری این نمایشگاه فراهم کردند.
• برای شما آرزوی موفقیت می کنیم و امیدواریم که استقبال خوبی از این نمایشگاه بعمل بیاید و ایرانیان عزیز با حضور خود به فرهنگ وهنر و ادبیات ایران کمک کنند.