آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، با هشدار درباره سرعت بالای پیشرفت هوش مصنوعی، خواستار همکاری بین‌المللی برای مدیریت خطرات این فناوری شد و گفت کشورها نمی‌توانند با رویکردهای جداگانه با تهدیدهای احتمالی هوش مصنوعی مقابله کنند.

آنتونیو گوترش روز چهارشنبه ۱۶ سپتامبر، در آستانه آغاز هفته عالی‌رتبه هشتاد و یکمین مجمع عمومی سازمان ملل، از دولت‌ها خواست برای مقابله با خطرات ناشی از پیشرفت سریع هوش مصنوعی همکاری کنند. او در نشست خبری خود، هوش مصنوعی خارج از کنترل، بحران اقلیمی و افزایش نابرابری‌ها را از جمله تهدیدهای جدی پیش روی جهان برشمرد.

گوترش ضمن تأکید بر ظرفیت گسترده هوش مصنوعی برای بهبود زندگی انسان‌ها، از جمله در حوزه‌های سلامت، آموزش و مقابله با تغییرات اقلیمی، گفت سرعت پیشرفت این فناوری در برخی زمینه‌ها از توانایی بشر برای درک کامل خطرات آن جلو زده است. به گفته او، دولت‌ها مسئول حفاظت از شهروندان خود هستند، اما این مسئله بدون همکاری میان کشورها به شکل مؤثر قابل مدیریت نیست.

دبیرکل سازمان ملل تأکید کرد که هوش مصنوعی به مرزهای ملی محدود نمی‌شود و خطرهای مرتبط با آن نیز نمی‌توانند پشت مرزها متوقف شوند. او خواستار ایجاد چارچوب‌هایی شد که هوش مصنوعی را ایمن‌تر، شفاف‌تر و پاسخگوتر کند و حقوق و کرامت انسان در مرکز این سازوکارها قرار گیرد.

این هشدار در شرایطی مطرح شده که بحث درباره سرعت توسعه مدل‌های پیشرفته هوش مصنوعی در میان دولت‌ها و مدیران شرکت‌های فناوری شدت گرفته است. داریو آمودئی، مدیرعامل آنتروپیک، پیش‌تر خواستار کاهش سرعت توسعه قابلیت‌های مدل‌های هوش مصنوعی شده بود و سم آلتمن، مدیرعامل اوپن‌ای‌آی، نیز بر ضرورت نظارت و سازوکارهای مستقل برای افزایش ایمنی این فناوری تأکید کرده است.

یوشوآ بنژو، دانشمند کانادایی و استاد دانشگاه مونترال که در سال ۲۰۱۸ جایزه تورینگ را دریافت کرده است، نیز در روزهای اخیر درباره خطر از دست رفتن کنترل انسان بر سامانه‌های پیشرفته هوش مصنوعی هشدار داده و بر ضرورت ایجاد سازوکارهای بین‌المللی برای کنترل این فناوری تأکید کرده است.

در مقابل، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، اخیراً نگرانی‌های مطرح‌شده درباره خطرات هوش مصنوعی را کم‌اهمیت‌تر دانسته و با وضع مقررات سخت‌گیرانه‌تر مخالفت کرده است. ترامپ همچنین استدلال کرده است که کاهش سرعت توسعه هوش مصنوعی در آمریکا می‌تواند به نفع چین تمام شود. این اختلاف دیدگاه، بخشی از بحث گسترده‌تر درباره چگونگی ایجاد تعادل میان نوآوری، رقابت فناوری و ایمنی هوش مصنوعی است.

سازمان ملل در ماه‌های گذشته نیز اقدامات خود برای ایجاد چارچوب جهانی در زمینه هوش مصنوعی را دنبال کرده است. این سازمان یک «هیئت علمی بین‌المللی مستقل درباره هوش مصنوعی» ایجاد کرده که هدف آن ارائه ارزیابی علمی مستقل از فرصت‌ها و خطرات این فناوری برای تصمیم‌گیران سراسر جهان است.

گوترش در نهایت تأکید کرد که ایجاد استانداردهای مشترک و همکاری میان کشورها برای جلوگیری از شکل‌گیری رقابت مخرب در حوزه ایمنی هوش مصنوعی ضروری است؛ موضوعی که قرار است در جریان نشست‌های مرتبط با مجمع عمومی سازمان ملل نیز مورد بحث قرار گیرد.