1718-2

1718-7

1718-11

عکس روی جلد و پرتره از پیام ارزانی
عکسهای کنسرت از رضا تیموری
———————————————————————-

بعداز مدتها فرصت مناسبی پیش آمد، دراوج کرونا وخانه نشینی، با ستاره همیشه ماندنی موزیک گوگوش عزیز گفتگویی اختصاصی داشته باشم، گوگوش همیشه درتیترخبرها بوده، ولی اخیرا خبرهای هیجان انگیزی برای دوستداران خود درسراسرجهان دارد.
دو خبرمهم تهیه یک آلبوم جدید با ترانه ها و آهنگهای جدید و همچنین تهیه یک فیلم مستند 2ساعته درباره زندگی اش، که هرکدام برای میلیونها طرفدار ش زیبا و پرشور وحال است.
• از گوگوش عزیزمی خواهم دراین دو مورد توضیح بدهد.
می گوید: آلبوم تازه ای با همکاری سیاوش قمیشی عزیز و رها اعتمادی عزیز دارم که بزودی منتشر میشود، 7 ترانه دارد. امیدوارم مردم دوست داشته باشند، البته مطمئن هستم، چون کارهای سیاوش قمیشی همیشه شنیدنی است وقتی ترانه هایش نیز از رها اعتمادی است، من با خیال راحت آنها را اجرا می کنم.
• خوشبختانه سیاوش قمیشی از آهنگسازان برجسته و خوش ذوق است، که هرچه پیش میرود با توجه به خواست زمانه و نسل جوان خود را هماهنگ می سازد، از سویی رها اعتمادی را داریم که پر از نبوغ و ذوق هنری است، که درواقع دو هنرمندی که می توانند ترکیبی بسیارمناسب باشند برای یک کار ارزشمند با صدای همیشه ماندنی گوگوش.
گوگوش: بسیار ترکیب خوبی است، خیلی هم جورهستند، قمیشی هرگاه سئوالی دارد، گیری و اشکالی در ترانه دارد خوشبختانه با رها در تماس است و جای خوشحالی است که قمیشی کارهای رها را بسیارپسندیده. من هم مدتهاست، درواقع 16 سال است که در انتظار همکاری تازه با سیاوش قمیشی بودم، البته پارسال ترانه ای مشترک بنام «چهل سال» داشتیم که با هم همکاری کردیم و یک ترانه دیگر بنام «شاهد» که این ترانه قبل از انتشار توسط کسان دیگر پخش شد.
کار دوم هم یک فیلم مستند است که رها اعتمادی ساخته، اینروزها مراحل فنی آن طی میشود، یک فیلم 2 ساعته که قرارشده شیوه پخش آن مشخص شود، من در این مدت چهارپنج ماهی که درمنزل بودم و درواقع بخاطرکرونا، که همه مان خانه نشین شدیم، بیکار نبودم، چالشی با آثار خاطره انگیز ترانه های شماعی زاده در شبکه من و تو داشتیم که خیلی کمک کرد این اضطرابها و فشارهای رویدادهای اخیر را کم کند و به نوعی همدلی داشته باشد که این کار با کمک حسن شماعی زاده عزیز، یک ترانه هم با شعر رها و آهنگ بابک سعیدی بنام «فردامون» خواندم، که روی اینستاگرام گذاشتم به انتخاب شنوندگان، که آنها بروی آن ترانه لب بزنند، یک ویدیو با شرکت دوستداران آن ترانه تهیه شود.

1718-13

1718-14

1718-15

• این آلبوم چه تمی دارد؟ عاشقانه، ملی و سیاسی، اجتماعی است؟ خیلی ها در انتظار این آلبوم هستند.
گوگوش: بیشترعاشقانه است، من از 7 تا آهنگ و ترانه، هر 7 تا را دوست دارم.
• این خبرخوش بسیاری را صمیمانه و از ته دل خوشحال می کند و 7 ترانه زیبا و تازه ی دیگر می شنوند ودر خاطره تاریخی شان ثبت می کنند اما درمورد فیلم مستند می خواستم یک توضیح بدهم، که در طی چند دهه گذشته، چند نفری کاملا غیرحرفه ای، به دلخواه خود و بدون دسترسی به منابع اصلی، فیلم های مستندی از زندگی گوگوش ساختند که به گفته صاحبنظران همه اش غلط و اشتباه بوده چقدر خوشحالیم که این فیلم 2ساعته مستند، جوابگوی میلیونها دوستدارانت در سراسر جهان است و یک اثرماندنی و بدون نقص و حرفه ای خواهد بود. و من در یکی دو جلسه تهیه این فیلم بودم و دیدم که رها اعتمادی ازهمه دست اندرکاران حرفه ای و با سابقه و نزدیک به زندگی و فعالیت ات، با حوصله و دقت و وسواس درحال ساخت این فیلم بود.
گوگوش: دقیقا همین است، من از خودت هم ممنونم که در تهیه این فیلم حضور داشتی، و بخشی ازآن به خاطرات خودت مربوط است، درحقیقت این فیلم به حول وحوش همان سالهای دور می پردازند. آنروزها چه موقعیتی از نظر سیاسی، اجتماعی و هنری بود چه کسانی مطرح بودند، همه اینها توسط همین مصاحبه ها با ذوق و سلیقه رها اعتمادی و همکارانش چون الکس فرا از جنبه های فیلمبرداری تهیه میشود، درواقع زندگی مرا در طی این چند دهه به تصویر می کشد بروایتی خاطرات سالهای 1340 و 1350 را بازگو می کنند.
• یادم هست قبل از انقلاب علی حاتمی کارگردان نامدار و خاچیکیان درتدارک ساخت یک فیلم سینمایی از زندگی خودت بودند و ما حتی خبرهایی هم درمجله جوانان آنروزها چاپ کردیم.
گوگوش: من با مرحوم علی حاتمی رابطه نزدیکی داشتم، با خودش و خانم اش و لیلا که خیلی کوچولو بود، صحبت زیاد میشد، ولی گرفتاری سریال هزاردستان، او را سخت مشغول کرده بود بعد هم بیماری و سفرش. خاچیکیان بخش هایی از زندگی مرا فیلمبرداری کرد ولی ناتمام ماند.
• آخرین سئوالم درباره فیلم مستند است، که چه زمانی ارائه خواهد شد؟
گوگوش: تا آنجا که می دانم رها اعتمادی و همکارانش، اینروزها روی مسائل فنی و بخصوص موسیقی متن آن کار می کنند و فکر میکنم همین روزها آماده بشود برای یک جلسه خصوصی با حضور معدودی از دوستان که به نحوی روی این مستند شرکت داشتند، نمایش داده می شوند.
• حالا برمی گردیم به گوگوش، یک هنرمند محبوب و مسئول که درتمام سالهای گذشته، مردم داخل را فراموش نکرده و با ترانه های سیاسی و اجتماعی و احساسی خود با آنها درارتباط بوده، دربیشترحرکت های سیاسی به نوعی حضور داشته است به راستی این روزها برنسل جوان ایرانی در داخل چه می گذرد؟
گوگوش: من فقط امیدوارم که وضعیتی برای جوانان ما بوجود بیاید که به آن آزادی ها و عدالتی که ازآنها گرفته شده برسند، خصوصا نسلی که تحت فشار و آزارهستند، هرچه زودتر به آن عدالت اجتماعی دست یابند. ولی اصولا زیاد نمی خواهم به سیاست بپردازم، چون بسیار گفته می شود.

1718-17

1718-18

• اما درمورد جامعه هنری درخارج، اینکه هنرمندان به دلایل مختلف تحت فشار بودند، مشکلات فراوانی که برایشان پیش آمده، جامعه هنری از هم تا حدی پاشیده، نوعی سرگشتگی بوجود آمده، البته یادم هست سالها پیش درمصاحبه ای با جوانان پیشنهاد دادی که حاضری برای تشکیل خانه یا انجمن هنرمندان و صندوق کمک وبیکاری شان قدم پیش بگذاری و سهم خود را بپردازی، ولی متاسفانه خیلی از هنربانان مان درخواب خرگوشی بودند و چنین روزهایی را پیش بینی نمی کردند، براستی چه باید برای این جامعه کرد؟
گوگوش: اولا طرحی که من داشتم حدود 18 سال پیش بود، که با زنده یاد فرهنگ فرهی در مجله خودت جوانان مطرح کردم و آرزویم این بود، که یک کانون فرهنگی هنری با کمک هنرمندان، بخصوص هنرمندان مقیم لس آنجلس، نیویورک برپاشود که متاسفانه هم من دستم خالی بود و خیلی ها آن صدا را نشنیدند، در نتیجه آن طرح مسکوت ماند، اخیرا شنیدم هنرمندان مان در تدارک یک فرهنگ سرا هستند.
اینروزها بیشترهنرمندان درمضیقه هستند و خیلی ها حتی ناچارند به مشاغل دیگری بپردازند که آسان نیست و برای هنرمندان بیرون از سرزمین مان اتفاق بزرگی با این شرایط و طرز فکر نمی افتد، ما مثل آرتیست های بین المللی نیستیم که ازمردم کمک می گیرند و امکان فعالیت گسترده دارند، هنرمندان ما از این امتیازات دور هستند و به داخل ایران هم دسترسی ندارند و شنوندگان و بینندگان ما خارج از ایران بسیار معدود است.
• حتما درجریان هستید که از سوی هما سرشار عزیز وآقای سمنانی عزیز، با برپایی بنیادهایی، به کمک هنرمندان آمده اند و درحد توان خود نیز کوشیده اند، ولی این حرکت ها نیاز به یک همکاری گسترده با جامعه، با مردم، با صاحبان سرمایه دارد.
گوگوش: ذکائی عزیز، همین قدر که هما سرشارنازنین ودیگر دوستان زحمت می کشند برای فرهنگ و هنر و پایداری هنرمندان، جای تشکردارد، ولی دراینجا ما چهره های برجسته زیادی داریم، درعرصه سینما، موزیک، علم و دانش و فضا که سبب افتخارما هستند، که باید پا در میدان بگذارند، ولی یادتان باشد، اینک عصر زنان است، این زنان هستند که درهمه رشته ها موفق بودند در ادبیات، شعر، علم، فیزیک، فضا، هنر سینما چون شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل، انوشه انصاری و یاسمین مقبلی در عرصه فضا، نسرین ستوده و همه نسرین ستوده ها که در زندان هستند که برای آزادی جامعه، نسل جوان و آزادی زندانیان سیاسی فعالیت و مبارزه می کنند و دوچهره افتخار آفرین هنر، شهره آغداشلو که جوایز بزرگی را برد و نازنین بنیادی که هردو از فعالان حقوق بشر هستند افتخار آفریدند.

1718-19

1718-20

• من اشاره ای داشتم به اینکه گوگوش از مرز ماندگاری عبور کرده و به یاد آوردم که چند شب پیش دریک محفل خصوصی، با دخترخانم ده دوازده ساله برخورد کردم که از پدر ایرانی و مادر امریکایی، که وقتی حرف از گوگوش پیش آمد، جلو آمده و گفت من گوگوش را می شناسم، ترانه هایش را حفظ هستم.
این مورد تکرارشدنی نیست، بعد مادرش به سالها پیش برگشت و گفت در میدان ارک روزهای سه شنبه، هنگام ضبط برنامه شما و رادیو، ساعتها منتظر میماندم مرا به درون ببرند تا «گوگوش» را از نزدیک ببینم… واقعا چه رازی پشت این ماجرا خوابیده است؟ و چه خاطره ای از آن روزها و سالها داری؟
گوگوش: بچه ها همیشه با من رابطه برقرار می کردند وحتی اینروزها روی سوشیال میدیا، همین کوچولوها، آهنگهای مرا می خوانند. شاید از آن انرژی کودکانه ای که درمن بوده، نشئت گرفته است.
درمورد سه شنبه ها، علی تابش، حمید قنبری، امیرفضلی، قدکچیان، بهمنیار، ثریا قاسمی، منوچهر نوذری که روزهای خوبی بود، یادم هست که منوچهر نوذری همه سه شنبه ها، مرا از ولنجک به رادیو می آورد. من چون شبها تا دیروقت برنامه داشتم، برایم آسان نبود صبح زود بیدار شوم، نوذری گاهی می آمد با کمک بچه ها، از جمله برادرم، دست و پای مرا می گرفتند و زیردوش می بردند و آب سرد برسرم می ریختند، من هنوزحالم گرفته بود و بد اخلاق بودم، ولی درطی مسیرمان تا رادیو، نوذری آنقدر جوک می گفت و حرفهای با نمک می زد، که روحیه ام عوض شده و با انرژی وارد رادیو می شدم.
• آخرین سئوالمان درباره اینکه آیا قرار است دوباره برنامه آکادمی گوگوش در شبکه من و تو ارائه شود؟
گوگوش: قرار بود به مناسبت نوروز، من با حسن شماعی زاده و رها اعتمادی و منوچهرچشم آذر، مراسم عید را در تلویزیون من و تو برگزار کنیم، ولی متاسفانه بدلیل کرونا و خانه نشینی همه چیز بهم ریخت ولی درآینده برنامه هایی داریم.
با سپاس از گوگوش عزیز. بخاطرمصاحبه پرازنکته و پیام اش که به دل همه می نشیند.