راستین آزادی، عدالت و همبستگی، هنرمندی که بی تردید به دلیل آثار و فعالیت های انساندوستانه و فاخرش جایگاه ویژه ای در قلب ملت و سرزمین ما را به خود اختصاص داده است، روز جهانی کوروش کبیر را با هموطنانش جشن میگیرد
داریوش اقبالی و یارانش در بنیاد غیر انتفاعی آینه امسال برای روز جهانی کوروش بزرگ در پارک وردوگو در شهر گلندل تدارکی ویژه دیده اند. همانند دیگر پروژه های بنیاد آینه ، در این ایام بحرانی و آینده ساز این نیز فرصتی خواهد بود برای توانمند ساختن حس همبستگی و پژواک پیام آزادی و حمایت از هموطنان آزادی خواه ما در ایران. در کنار مهمانان سخنران که تلفیقی از دانشجویان و فعالان حقوق بشر خواهد بود، شعر و موسیقی بخش جدایی ناپذیری از این مراسم ویژه خواهد بود.
در این ایام پرالتهاب که مردم ایران برای رهایی از ستم چند دهه جمهوری اسلامی به پاخاسته اند، چه شعر و ترانه ای الهام بخش تر و آگاهی بخش تر از ترانه های این هنرمند مردمی که جایگاه هنری خود را در این پنج دهه به ترویج همبستگی و توانمند ساختن هموطنان خود برای رسیدن به آزادی و برابری تخصص داده، چرا که هدفمندی هنر برای او دارای جایگاه ویژه ایست.
ما هشت میلیون ایرانیان در غربت باید حامیان همیشه حاضر هشتاد میلیون هموطن داخل کشور باشیم
در گفتگویی کوتاه با داریوش، او در رابطه با هدفمندی در همه زمینه ها منجمله دنیای هنر چنین گفت: جایی که هنر رشد می کند، آزادی بیان هم رشد می کند. هنر می تواند مستقیماً آسیب پذیرترین افراد جامعه را توانمند کند، هنر هدفمند میتواند تغییرات اجتماعی ایجاد کند. در طول تاریخ هنرمندان در همه زمینه های هنری تلاش کردند خودشان را متعهد به خلق آثاری کنند که به مسائل اجتماعی جامعه می پردازد ، و با ایجاد بستری برای تأمل، همدلی، همزبانی و اتحاد، پژواک دردها و زخم ها و دلمشغولی ها و صدای بی صدایان جامعه شان باشند. ایجاد فضایی که در آن همبستگی و همزبانی حکمفرماست یکی از اهداف دیرینه من بوده و هست و این بار هم تمام تلاشم رو کردم تا با دعوت از هموطنان و همکاران هنرمند در همه زمینه های هنری پیام همدلی و حمایت از این خیزش رو به گوش جهانیان و هموطنانمان برسانم. چرا که معتقدم ما هشت میلیون ایرانیان در غربت باید حامیان همیشه حاضر هشتاد میلیون هموطن داخل کشور باشیم.
داريوش در ادامه گفتگو به این نکته اشاره میکند که:
بارها بارها نام کوروش بزرگ را شنیده ایم، اما آیا از مرام و رمز موفقیت او و در کل از تاريخ چیزی آموخته ایم؟
در زمانه ای که پادشاهان ستمگر به چیزی فکر نمی کردند جز گسترش قلمروشان برای کسب مالیات و ثروت بیشتر، و در زمانه ای که کشته شدن ملت برای کشور گشایی برای آنها اهمیت نداشت، چنانکه هرگز جان و مال مردم برای ظالمان اهمیتی نداره، بسیار ارزشمند بوده و هست که مردی پارسی با مرامی اصیل با مردم چنان رفتار کند که هدف گسترش سرزمین ها برای یکپارچه شدن ملت اش و دوری از حمله دشمنان باشه و نه قدرت طلبی.
این وظيفه همه ماست که سرزمین مان را با رنگین کمانی از قومیت ها، زبان ها و فرهنگهاش با همبستگی حفظ کنیم.
داريوش در رابطه با افزایش اعمال شکنجه و رفتارهای خشونتآمیز توسط ماموران دولتی، توسط نیروهای امنیتی و رفتارهای مغایر با قوانین بینالمللی حین بازداشت شهروندان، استفاده بیش از حد از زور برای سرکوب اعتراضات، نقض آزادی بیان و برخوردهای قضایی با فعالان و نهادهای مدنی، نقض حق حیات از طریق محرومیت زندانیان و بازداشتشدگان از مراقبتهای پزشکی اشاره میکند. با این توضیح که:
“ما در بنیاد آینه به همراه دکتر آرش و دکتر کامیار علایی با دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد هم صدا شدیم تا دست آورد این همکاری توشه ای باشه برای تضمین عدالت و پاسخگویی در رابطه با خشونت علیه زنان و دختران و کل هموطنانمان در ایران و خشونت به کار رفته علیه معترضان.
هدف ما اینه که پروتکل استانبول رو در مقیاس جهانی به بخشی ضروری از آموزشهای متخصصان سلامت ، خبرنگاران و افرادی که درگیر بازداشت، شکنجه، آسیب، بازجویی، و بدرفتاری هستند قرار بدیم.
این پروتکل دستاوردیا ست حیاتی، در زمانی که جامعه جهانی شاهد اعتراضات کم نظیر و خیزش سراسری نسبت به نقض حقوق بشر در مقیاسی عظیم در ایران است. ما امیدواریم که از طریق این تلاش مشترک، بتونیم با برگی از چالش نقض حقوق بشر در سرزمین مون مبارزه کنیم و آینده ای بهتر و امن تر برای بشریت بسازیم.
جوانان و نوجوانان که هر کدوم یک رهبرند، امروز دارن به ما نشون میدن که میشه به جای قربانی تقدیر بودن، استاد تغییر شد و برای آزادی با همبستگی به پا خاست.
جا دارد تا کمی به روز جهانی کوروش بزرگ بپردازیم تا به اهمیت برگزاری این برنامه ویژه از سوی داریوش و بنیاد آینه بیشتر پی ببریم.
هفت آبان ماه، مطابق با بیست و نهم اکتبر، روز جهانی کوروش بزرگ نام گذاری شده است که از دیر باز جهانیان آن را گرامی می دارند. این روز به مناسبت تکمیل تصرف امپراتوری بابل به دست ارتش ایران و پایان دوران ستمگری در دنیای باستان برقرار شده است
در چنین روزی، پس از گشودن دروازه شهر بابل توسط کوروش بزرگ، مردم بابل گمان می کردند که با چپاول ، کشتار و حمله به جان و دارایی شان روبرو خواهند شد و سپس فرمانروایی زورگو و ستمگر بر آنان شهریاری خواهد کرد. اما کورش بزرگ و سربازانش نه تنها چنین نکردند بلکه کورش فرمان آزادی و برابری داد.
فرمانی که در سال ١٩٧١ میلادی از سوی سازمان ملل متحد نخستین منشور آزادی مردم در جهان شناخته شد. کوروش نابغه ای بزرگ، انسانی والامنش، صلح طلب و نیک منش بود. کوروش بنیان گذار فرهنگ دوستی و بخشایش در میان فرمانروایان است، کسی که بر خلاف بسیاری از پادشاهان تاریخ در اوج قدرت معنای راستین احقوق بشرب را به جهانیان آموخت. کوروش قلب تپنده یک ملتی بود که در زمان خود و دیگر زمان ها نظیر نداشت و مردم از این قلب تپنده الهام میگرفتند. کوروش رهبری عادل بود که به هر ملتی آزادی اعتقادات و مذاهب را هدیه کرد.
کوروش کبیر، به خاطر بخشندگی، بنیان گذاشتن حقوق بشر، پایهگذاری نخستین امپراتوری چند ملیتی و بزرگ جهان، آزاد کردن برده ها، احترام به دین ها و کیش های گوناگون، گسترش تمدن و غیره شناخته شده است.
داریوش بزرگ در کتیبه ای برای ایران دعای بسیار ارزنده ای دارد که نه فقط در برنامه های آموزشی رسانه ۲۴ ساعته بنیاد آینه به کررات از آن یاد شده و میشود، بلکه بعنوان سرلوحه آلبوم شطرنج داریوش نیز از سوی این هنرمند مردمی انتخاب شد. داریوش کبیر در این کتیبه برای ایران این چنین دعا می کند: خداوند این کشور را از دروغ، دشمن و خشکسالی دور نگاه دارد.
یکی از ارزشمندترین دستاوردهای جامعه بشری که از زمان کهن به ما رسیده است، استوانه کوروش بزرگ میباشد. این استوانه به زبان امروزی، منشور حکومت کوروش در آن زمان بود. او پس از انشای این منشور، دستور داد تا نسخههای متعددی از آن تهیه کرده و به فرماندهان خود در اقصا نقاط امپراتوری خود بفرستند. در این منشور، به حقوق اولیه انسان ارج گذاشته شده و شاهان سرزمینهای امپراتوری را موظف نموده است که به دین و آیین و حقوق اولیه انسانی شهروندان خود پایبند بوده و حافظ آن باشند.
داريوش در این مورد میگوید : اگر ما امروز بند بند اعلامیه حقوق بشر، که بسیاری با آن ها بیگانه هستند رو به جوانان و نوجوانان در سطح مدارس آموزش بدیم، آینده نه تنها سرزمین ما، بلکه کل این کره خاکی رو در دست انسان هایی قرار میدیم که اهمیت ارج نهادن به حقوق بشر در تار و پودشان نهادینه شده، و احترام به حقوق بشر در هر جنبه از زندگی سیاسی\اجتماعی آنها نقشی حیاتی ایفا میکنه.
تدوین اولین منشور حقوق بشر در جهان افتخاری بی نظیر برای صلح جهانی و حقوق بشر برای ایرانیان می باشد.
سرزمین ما و ملت ما تشنه یک ”رنسانس” هستند
در پایان داريوش در رابطه با دنیای این روزای ما میگوید:
در دنیایی كه قلم ها از ترس خشك شدن… رسانه ها شجاعت انتشار حقیقت رو ندارند….. چشم و گوش ها نه می بينند و نه می شنوند….علم و دانش زیر سوال میره…. عدالت اجتماعی کمرنگ شده و دیکتاتورها پر رنگ……دلم میخواد صدای بیداری، صدای همبستگی، صدای حقیقت، صدای آگاهی باشم. دلم میخواد انگیزه مفید بودن و نه مهم بودن رو در جامعه بیدار کنم، انگیزه ای که بگه آزادی حق من نیست، آزادی حق تو نیست، آزادی حق ماست و ما میتونیم اگر از ”من” به ”ما” برسیم، اگر منیت رو بشناسیم و مهارش کنیم. این شهامت تغییر نیاز به یک پوست انداختن داره. بقول مرحوم مانوک خدابخشیان عزیز، روح اش شاد، سرزمین ما و ملت ما تشنه یک ”رنسانس” هستند. رنسانسی که از دل همدلی، همزبانی و همبستگی برای ریشه کنی یک درد مشترک و رسیدن به آزادی و پس از فروپاشی رژیم دیکتاتوری با تفاهم و توافق همه اقشار و طیف های جامعه بر روی نگاهداری از این آزادی و دوباره سازی وطن متولد میشود. پس از فروپاشی تنها گزینه ما برای ساختن دوباره ایران همبستگی است. من معتقدم اتفاقهای بزرگ با حرکت های کوچک و تداوم دار انجام میشه و نتیجه میده و به همین دلیل به دنبال یاران راهی هستم که در این مسیر با من همگام بشن. و این تمام هدف من ، چه در زمینه هنری و چه در بنیاد آینه بعنوان یک رسانه آزاد ، مستقل و مردمی، در راستای توانمند سازی و همبستگی دهکده جهانی و مرهم گذاری بوده و هست.
ما ایرانی یکپارچه هستیم ، با قومیت ها ، فرهنگ ها و زبان های مختلف و تنها راه رهایی و موفقیت ما همبستگی است.
ما سالهاست که با هدف همبستگی سازمان های غیر انتفاعی تشکیل یک مثلث همبستگی و سلامت رو تشویق کردیم تا با حضور پر رنگ نهادهای غیرانتفاعی، رسانه های مسئول و خود مردم، قدرت مرهم گذاری و سازندگی رو وسعت بدیم. سازمان هایی که تمرکز اهدافشان بر روی حقوق زنان، حقوق کودکان و در کل حفظ تمامی حقوق بشر تلاش میکنن. همیشه گفتم به هم رسیدن یک شروع است، با هم ماندن پیشرفت، و همدل و همزبان بودن موفقیت.
این وظيفه همه ماست که سرزمین مان را با رنگین کمانی از قومیت ها، زبان ها و فرهنگهاش با همبستگی حفظ کنیم. باید هوشیار باشیم تا تفرقه اندازان و يأس آوران همبستگی ما رو بر هم نزنند و نذاریم از هم جدامون کنن. ما ایرانی یکپارچه هستیم ، با قومیت ها ، فرهنگ ها و زبان های مختلف و تنها راه رهایی و موفقیت ما همبستگی است.
باید از نا آگاهی، تعصب ،خود محوری، انکار و حقیقت گریزی گذشت ، آنچه هست را آینه وار دید و برای دوباره جوانه زدن آنچه باید باشد و نیست را با قدرت عشق بوجود آورد.
بقول برتران راسل: عقل و خرد باید در صدر همه باورها قرار بگیرد تا تعصبات به تصمیم گیری افراد راه نیابد.
این حضور ماست که از سکوت تا فریاد، از دردمند تا توانمند، از پیر و جوان آینده ما و فرزندانمان رو نقش میزنه. جوانان و نوجوانان که هر کدوم یک رهبرند، امروز دارن به ما نشون میدن که میشه به جای قربانی تقدیر بودن، استاد تغییر شد و برای آزادی با همبستگی به پا خاست.
چه بجاست که در زمانی که همه گونه آزادی از ملت ستمدیده ما سلب شده، امسال به مناسبت هفت آبان داریوش و یارانش در بنیاد آینه از همه هموطنان و انسان دوستانی که به کوروش بزرگ، تاریخ و تمدن ارج می نهند دعوت کردند تا برای پاسداشت از ملت به پا خاسته و آزادی خواه ایران و فرهنگ و تمدن ایرانی به پارک وردوگو آمده تا نام و یاد او و حقوق بشر را گرامی دارند.
این برنامه ویژه که با هدف همبستگی و همصدایی با داریوش و حمایت از ملت آزادی خواه ایران برگزار خواهد شد بصورت زنده از طریق ستلایت در سراسر جهان پخش خواهد شد.
با آرزوی موفقیت روز افزون برای صدای راستین آزادی و همبستگی ، برای جاودانه بی تکرار و صدای همیشه ماندگار ایران.