در حالی که تنشهای اخیر میان ایران و آمریکا آتشبس شکننده میان دو کشور را با چالش روبهرو کرده بود، یک مقام آمریکایی از توافق تهران و واشینگتن برای توقف موقت حملات و ادامه مذاکرات خبر داد. همزمان، مقامهای ایرانی برگزاری مذاکرات فنی در هفته جاری را رد کرده و اعلام کردند رایزنیها همچنان از طریق کشورهای میانجی ادامه دارد.
یک مقام آمریکایی اعلام کرد ایران و آمریکا پس از دور تازهای از حملات متقابل، بر سر توقف موقت درگیریها و ادامه مذاکرات درباره اجرای تفاهمنامه به توافق رسیدهاند.
به گفته این مقام، گفتوگوهای فنی قرار است تمامی بندهای تفاهمنامه را در بر بگیرد و در این مدت، عبور کشتیهای تجاری از تنگه هرمز بدون محدودیت ادامه خواهد یافت.
همزمان، وبسایت اکسیوس گزارش داد هیئتهای دو کشور احتمالاً روز سهشنبه در دوحه، پایتخت قطر، دیدار خواهند کرد. بر اساس این گزارش، قرار بود این مذاکرات ابتدا در سوئیس برگزار شود، اما با افزایش تنشهای اخیر، محل برگزاری به دوحه تغییر یافته و تمرکز گفتوگوها نیز از پرونده هستهای به موضوع تنگه هرمز منتقل شده است.
در مقابل، کاظم غریبآبادی، معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، برگزاری نشستهای فنی میان ایران و آمریکا در هفته جاری را رد کرد و گفت تاکنون زمانی برای این مذاکرات تعیین نشده است. به گفته او، برگزاری هرگونه نشست منوط به توافق درباره زمان و محل مذاکرات خواهد بود و رایزنیها از طریق کشورهای میانجی ادامه دارد.
پیش از این نیز مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر جمهوری اسلامی، اعلام کرده بود ایران به دلیل حملات اخیر و همچنین اجرا نشدن برخی تعهدات مندرج در تفاهمنامه، در مذاکرات فنی برنامهریزیشده شرکت نکرده است. او یکی از شروط تهران را فراهم شدن امکان دسترسی به داراییهای مسدودشده ایران عنوان کرد.
درگیریهای روزهای اخیر و تبادل حملات میان دو کشور، آتشبس موقت را در وضعیت شکنندهای قرار داده است. گزارشها نشان میدهد اختلاف بر سر نحوه اجرای مفاد تفاهمنامه، بهویژه در ارتباط با تردد کشتیها در تنگه هرمز، از مهمترین عوامل تشدید تنشها بوده است.
بر اساس مفاد تفاهمنامه، ایران متعهد شده است برای مدت ۶۰ روز امنیت عبور کشتیهای تجاری از تنگه هرمز را تضمین کند و در مقابل، آمریکا نیز بخشی از محدودیتهای اعمالشده بر بنادر ایران را کاهش دهد. با این حال، دو طرف همچنان درباره نحوه اجرای برخی بندهای توافق اختلاف نظر دارند و آینده مذاکرات به نتایج رایزنیهای روزهای آینده بستگی خواهد داشت.