در حالی که برای نخستین‌بار پس از دهه‌ها، مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا در سطحی بی‌سابقه در اسلام‌آباد برگزار شده، دونالد ترامپ اعلام کرده که ارتش آمریکا روند «پاکسازی تنگه هرمز» را آغاز کرده است.

این گفت‌وگوها که با هدف پایان دادن به جنگ شش‌هفته‌ای انجام می‌شود، بالاترین سطح تماس میان دو کشور از زمان انقلاب ۱۹۷۹ ایران توصیف شده و نقش پاکستان به‌عنوان میانجی در آن پررنگ است.

بر اساس گزارش‌ها، تنگه هرمز به یکی از اصلی‌ترین محورهای اختلاف در این مذاکرات تبدیل شده است؛ جایی که ایران خواستار کنترل بیشتر، دریافت غرامت و گسترش آتش‌بس به لبنان است، در حالی که آمریکا بر آزادی کامل کشتیرانی و محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران تأکید دارد.

در همین حال، منابع آمریکایی از عبور ناوهای این کشور و آماده‌سازی برای پاکسازی مین‌های احتمالی در این مسیر خبر داده‌اند، اما رسانه‌های دولتی ایران این ادعا را رد کرده‌اند.

گزارش‌ها همچنین حاکی از آن است که فضای مذاکرات ناپایدار و همراه با نوسانات شدید بوده و به گفته منابع مطلع، «دمای گفت‌وگوها بالا و پایین شده است».

این تحولات در شرایطی رخ می‌دهد که تنگه هرمز به‌عنوان مسیر عبور حدود ۲۰ درصد از نفت و گاز مایع جهان، نقشی حیاتی در اقتصاد جهانی دارد و اختلال در آن طی هفته‌های اخیر موجب افزایش قیمت انرژی و فشار بر اقتصاد جهانی شده است.