1422-56

1422-57

سعید شفا
وقتی هشت سال پیش نخستین جشنواره مستقل «فیلم های ایرانی سن فرانسیسکو» جهت کشف و حمایت نسل آینده فیلمسازان جوان پا به عرصه وجود گذاشت، هیچ جشنواره ایرانی ای خارج از ایران وجود نداشت. تنها جشنواره موجود، جشنواره ای است که دولت ایران در امریکا برگزار می کند که از شیکاگو آغاز و درUCLA  ختم می شود.
«جشنواره فیلمهای ایرانی سن فرنسیسکو» طی هفت سال گذشته توانسته فیلمسازان بسیاری را از اقصی نقاط دنیا به خود جلب کند و باعث کشف فیلمسازان با استعداد بسیاری دراین مدت کم باشد.
علاوه بر این مهم، جشنواره سعی داشته هرساله فیلمهایی را کشف و برای نخستین بار به نمایش در آورد. سال گذشته بطور مثال فیلم «رقص رونما»(1971) ساخته «هوشنگ شفتی» بود که جشنواره توانست با یافتن نسخه ای، آن را بعد از مرمت، پس از چهل سال به نمایش بگذارد. همین طور فیلم «گل شیطان» ساخته «ترنس یانگ» که در سال 1966 درباره قاچاق تریاک در ایران ساخته شد را پس از چند دهه برای نخستین بارنشان داد. امسال نیز این روال با فیلم مستند «سفرهای برادران امیدوار» که نخستین جهانگردان معاصر امریکا هستند به نمایش خواهد گذاشت.
جشنواره علاوه بر فیلم هایی که توسط فیلمسازان جوان ساخته می شود، بزرگداشتی هم از فیلمسازان ارزشمند ایران دارد که امسال برای خانم «پوران درخشنده» است که فیلم «هیس، دخترها فریاد نمی زنند» را با حضور فیلمساز نشان خواهد داد.
درباره کودتای 28 مرداد مطالب بسیاری نوشته و عرضه شده، اما آخرین فیلم «الیوراستون» کارگردان برجسته امریکایی نگرش تازه ای دارد از نقش سازمان سیا در براندازی حکومت دکتر مصدق با فیلم مستندش «تاریخ گفته نشده امریکا» که به طور اختصاصی در جشنواره امسال به نمایش در می آید.
از «فرامرز قریبیان» بازیگر مشهور، که فیلم «گناهکاران» را بازی و کارگردانی کرده به نمایش در می آید که نخستین فیلم پلیسی سینمای ایران بعد از انقلاب هم هست. دیگر بازیگران فیلم: همایون ارشادی، شقایق فراهانی، محمد متوسلانی … هستند.
«دربند» ساخته «پرویز شهبازی» که درجشنواره حضورخواهد داشت، با شرکت «پگاه آهنگرانی» و «نازنین بیاتی»است، درباره دو هم اتاقی است که درگیر مسایلی میشوند که آنان را دربرابر هم قرار می دهد.
«برادران امیدوار» که نخستین جهانگردان ایرانی به شمار می روند، طی سال های 1954 تا 1964 با موتورسیکلت به اقصی نقاط جهان سفر کردند واز این مسافرت ها توشه ای پراز فیلم و خاطره به همراه آوردند که دیدن این فیلم که توسط خود آنها ساخته شده دیدنی و بسیار تماشایی است.
از سینمای کردستان که این روزها درگیر مسایل منطقه ای است، فیلم های «آخرین زمستان»(ساخته: سالم صلواتی) درباره زن وشوهر مسنی ست که شوهر در برف گیر می کند و دلواپس همسرش است که تنها درخانه منتظر اوست. همین طور «تانکر مادرید» ساخته «ستار چمن گل» داستان راننده کامیونی ست که همسرش حامله است واو می کوشد تا قبل از وضع حمل او به خانه برسد ولی در سر راه با مشکلاتی مواجه می شود.

1422-58

«انار میوه بهشتی» فیلم دیگریست از کردستان ساخته «تیمورقادری» درباره دختر وپسر خردسالی که والدین دختر به او اجازه نمی دهند به مدرسه برود ولی پسر همسایه می کوشد راهی پیدا کند تا به دختر درس بدهد. علاوه بر این فیلم که به دنیای کودکان می پردازد، فیلم «سپیده» ساخته یک فیلمساز دانمارکی به اسم «بریت مدسن» هم هست که داستان دختر جوانی است که می خواهد فضانورد شود. به این دلیل میکوشد تا با نخستین زن فضانورد ایرانی (انوشه انصاری) تماس بگیرد. این فیلم در جشنواره «ساندنس» امسال به نمایش در آمد.
فیلم مستند و پرطنز«کامیوندار و روباه» ساخته «آرش لاهوتی» داستان مردی است که عاشق روباه است و فیلم هایی هم درباره روباهها ساخته و سعی دارد فیلم جدیدش را درباره عشق یک الاغ با روباه بسازد که در کل تماشایی و بدیع است.
«مهمونی کامی» ساخته «علی احمدزاده» داستان گروهی جوان است که برای شرکت در یک پارتی روانه شمال می شوند واتفاقاتی که در سر راه آنها پدید می آید.
«بهمن مقصودلو» مستندی درباره «عباس کیا رستمی» و فیلم «گزارش» او ساخته که از دیدهای مختلف این فیلم را با صحبت با افرادی مثل : شهره آغداشلو، فرخ غفاری، فریدون هویدا… بررسی می کند.
«من سارا میپل هستم» ساخته فیلمساز انگلیسی «تیلرگارد» داستان یک دختر ایرانی انگلیسی است که باطرح ها وعکس هایش شهرتی در انگلستان بدست آورده و میخواهد آخرین نمایشگاه خود را برپا کند.
«حلیمه» ساخته «بوریس شاراشمیت» از آلمان که توسط یک فیلمبردار ایرانی به اسم «علی صادقپور مقدس» به نحو ارزنده ای فیلمبرداری شده داستان دختریست که برای یافتن آب مجبور است از میان صحرای پرخطر سودان برای مادر حامله اش آب تهیه کند. هردو کارگردان و فیلمبردار فیلم در جشنواره حضور خواهند داشت.
IRAN’S VINYL DREAMاز انگلستان ساخته «مسعود وادی» به معرفی نخستین دستگاه گرامافون در زمان قاجار می پردازد که درباره فرستاده «ادیسن» است برای پخش این دستگاه درایران.
علاوه بر این فیلم ها، چند فیلم انیمیشن هم در برنامه جشنواره هست مثل «سیمرغ» ساخته «مقداد اسدی لاری»، «تصویر» ساخته «یوسف جعفری» که درباره کودکی ست که یک کلکسیون تمبر را در ذهنش زنده می کند.
«رویای سرخ» ساخته «شهریار پورسیدین» داستان کودکی ست که در شب فرا رسیدن سال نو با مادر بزرگش دیدار پدر و مادرش را در رویا زنده می کند. فیلمی دیدنی و قابل تعمق.
«نینجای ایرانی» ساخته «مرجان ریاحی» درباره تلاش ها و چالش های زنان نینجا کاردر ایران است که می کوشند این ورزش را به سان ورزش های دیگر در ایران احیاء کنند.
علاوه بر این فیلم ها، فیلم های دیگری نیز درباره سوژه ها و شخصیت های گوناگونی درجشنواره گنجانده شده که برای اطلاعات بیشتر می توانید به وب سایت جشنواره مراجعه کنید:

www.IranianFilmFestival.org

1422-59