1356-13

1356-9

گروه مستان وهمای، یک گروه جوان، مبتکر، نوگرا، که خیلی زود در دل نسل جوان جای گرفته و می بینیم که در همه کنسرت هایشان بسیاری از نوجوانان،جوانان به سالن ها می آیند و به پیام های جسورانه همای گوش می دهند.
همای درکار خود، یک هنرمند استثنایی است، او هشیارانه و آگاهانه عمل میکند، نسل دیروز و امروز را خوب می شناسد و در همه اجراهایش با وجود لبه های تیغ انتقاد که باخود دارد، بی هراس پیش میرود.
در طی ماههای گذشته، همای و مستان در صحنه های مختلف در سراسر جهان موفق بوده اند و این بار نیز با  دست پر و رگه هائی از دنیای مدرن وخواسته های نسل اموز به صحنه می آیند. در پشت صحنه گروه مستان و همای  محمد بازاری یک مدیر هنری و اجرائی آگاه و خستگی نا پذیر هم هست که باید گفت خسته نباشی. واما گفتگو با همای عزیز…
• بسیاری کنجکاوند که چرا نام «دیوانه چو دیوانه ببیند» را برای کنسرت هایتان برگزیدید و این به چه معناست؟
همای: همه ما بارها و بارها از زبان هم این ضرب المثل را شنیده بودیم و گاه گاهی بکار می بردیم، اما در زمان و شرایط گوناگون، هر کدام از ما در درون خود عالمی داریم که وقتی کسی مانند خودمان را می بینیم ناخودآگاه این جمله به یادمان می آید که خیلی هم پر مفهوم و زیباست.
سالها بود که دوست داشتم روی این ضرب المثل زیبا یک سروده و آهنگ بسازم که این کار را کردم و یکی از زیباترین کارهای من از آب درآمد وبراساس همین سروده ها کنسرت را آماده کردم و آهنگسازی کردم،
بی ساغر و پیمانه  دلدار نشاید
پیمانه بباید زد و تردید نباید
بردلبر دیوانه بگوئید بیاید
دیوانه چون دیوانه ببیند خوشش آید
ای مدعیانی که به دنبال خدائید
معشوقه همین جاست کجایید؟ بیائید
ساقی گره از کار شما باز گشاید
دیوانه چو دیوانه ببیند خوشش آید
این تاج گران مایه واین تخت نپاید
ای زاهد دیوانه بیندیش که شاید
دیوانه ای از چنگ تو تاجت برباید
دیوانه چو دیوانه ببیند خوشش آید

1356-10

• درکنسرت امسال چه آثاری را روی صحنه اجرا می کنید؟ آیا هنوز به همان شیوه قدیم برنامه اجرا می کنید یا اینکه فضای آهنگ ها و سروده هایتان تغییر کرده است؟
– من در این سالها یک شیوه برای خودم ساختم و هرسال تلاش کردم تا این شیوه را با بهترین ارائه و حالت اجرا کنم! یقینا همان شیوه همیشه با من است و امروزی تر وزیباتر هم شده درکنسرت های امسال یقین دارم که بهتر از همه سالهای گذشته بودیم وکارهای تازه ای که اجرا کرده ایم و می کنیم اثرگذارتر از همیشه خواهد بود.
کارهایی که امسال روی صحنه می بریم آهنگ های 3 آلبوم تازه است که سال گذشته ضبط کردیم، در این آلبومها بیشتر سروده های من جای دارد و در لابلای آهنگها، سروده هایی از هوشنگ ابتهاج، محمد سلمانی، خلیل جوادی،خیام، و ژولیده نیشابوری نیز خواندم، آهنگها را درمیان بیات ترک، دستگاه ماهور، مایه اصفهان، و … اجرا می کنیم.
• در مورد آلبوم هایتان توضیح بیشتری بدهید؟
– یکی آلبوم دیوانه چو دیوانه ببیند خوشش آید، دومی آلبوم بایدها و نبایدها، و سومی آلبوم خدا در روستای ماست، که همه این 3 آلبوم را در 2 بخش اجرا خواهیم کرد.
• این آلبومها را درکجا ضبط کردید؟
– همه این آلبومها را در استودیوی خصوصی من در ایران ضبط کردیم که از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند
• آیا شما در ایران هم کنسرت برگزار می کنید یا آلبومی ارائه می کنید؟
– نه من 5 سال است که در ایران اجازه کار ندارم، نه اجازه میدهند کنسرتی داشته باشم و نه آلبومی پخش کنم، اما خوب همه آلبوم های من بدون اینکه من دخالتی داشته باشم یا سودی ببرم در بیشتر مراکز و مغازه ها به فروش میرود و این مساله در ایران عجیب نیست.
• امسال در چه شهرهایی در تور کانادا و امریکا برنامه داشتید و دارید؟
– ما کنسرت هایمان را از هالیفکس آغاز کردیم و پس آن در ونکوور، مونترال و تورنتو برنامه داشتیم، در امریکا هم در شهرهای مریلند، شیکاگو، سانفرانسیسکو، لس آنجلس، سن دیه گو، سیاتل، ارواین، هیستون، دالاس، و پورتلند برنامه داریم.
• از گروه مستان بگوئید، چه سازها و چه نوازندگانی شما را همراهی میکنند؟
– در این کنسرتها شش نفر اعضای ثابت گروه مستان هستیم که حدود 7 سال است که با هم هستیم، تنها نوازنده تار ما آقای نیما دلوازی که به عنوان عضو ثابت وارد گروه شده یک سالی است که به ما پیوسته آقایان سحاب تربتی نوازنده تمبک، اسفندیار شاهمیر نوازنده دف و نی، محمود نوذری نوازنده سنتور، علیرضا مهدیزاده نوازنده کمانچه کسانی  هستند که از سال 2005 عضو ثابت گروه مستان بودند و درکنسرتهای تالار وحدت و کاخ نیاوران همراه من بودند اما سالهای اولی که من به امریکا آمدم چند نفرشان همراه من نبودند چون درخدمت سربازی به سر می بردند.

1356-11

• درباره کنسرت لس آنجلس بگوئید.
– کنسرت لس آنجلس 8 جون در سالن فوردتیاتر برگزار میشود، این برنامه حسن دیگری نسبت به کنسرت های دیگر ما دارد ، در این برنامه چند رقصنده زن ایرانی در بخش نخست همراه با اجرای ما به رقصهای سنتی ایران خواهند پرداخت که این کار تا امروز درکنسرتهای موسیقی سنتی و کلاسیک ایرانی بیسابقه بوده است.
• درباره این رقصنده ها بیشتر توضیح بدهید که از کجا خواهند آمد؟
– در این برنامه 3 رقصنده حرفه ای به اجرای برنامه خواهند پرداخت که 2 نفر از ایران و یکی دیگر از ازبکستان خواهند آمد که به دلایل متفاوت از بردن نام شان پرهیز می کنم.
• شما با اجرای کنسرت هایتان در خارج آیا درایران دچار مشکل نمی شوید؟ آیا تا به حال با شما برخورد ی نشده؟
– اگرچه بارها و بارها با من برخوردهای متفاوت شده و تذکرات گوناگون دادند حتا پاسپورتم را هم گرفتند، اما با دشواریهای گوناگون راه گریزم را پیدا کردم، اما همین که اجازه نمی دهند من در ایران کنسرت برگزار کنم این خودش بزرگترین شکنجه و برخورد است.
من در ایران زندگی میکنم و عاشق ایرانم و با وجود همه مشکلات باز دوست دارم در ایران بمانم، با وجود همه مشکلات و احتمال خطرهایی که یقینا روزی دامنگیر من خواهد شد باز دوست دارم در ایران باشم،شکر خدا تا امروز که هنوز اجاره دارم در ایران زندگی میکنم، میدانم باورش برای خیلی ها و حتا هوادارانم سخت است که من در ایران باشم، اما این حقیقت بسیار زیباست که من در ایران زندگی خواهم کرد تا همیشه، با وجود همه خطرهایی که مرا تهدید خواهد کرد.
• فکر می کنید فرق گروه شما با خیلی از گروه های دیگر چیست که اینقدر مورد توجه قرار گرفتید؟
– وجه تمایز ما با گروه های دیگر به روز بودن اندیشه ها واجرای متفاوت ماست. سروده هایی را اجرا می کنیم که هرگز کسی نشنیده یا اصلا تکراری نیست. نوع اجرای گروه مستان ویژه خودش است. نوازنده ها هر کدام شیوه های متفاوت اجرای خودشان را دارند و خواننده به سبک خودش آواز اجرا می کند.
• به عنوان پرسش پایان هدف شما  از این راهی که برگزیدید چیست؟
– من با ساختن واجرا کردن این چامه ها در پی آگاه کردن نسلی هستم که سالهاست زیرسلطه ی اندیشه ی گذشتگان مانده اند. تلاش می کنم من نیز نقش کوچکی در این راه داشته باشم.
با آرزوی بهترین ها برای همه دوستداران گروه مستان و همای و مجله جوانان.

1356-12