1610-24

سعید شفا

هفدهمین دوره جشنواره بین المللی فیلم تیبران که جهت کشف و حمایت فیلمسازان مستقل دنیاست در تاریخ 20 تا 27 آوریل در شهر تیبران در شمال کالیفرنیا برگزار خواهد شد. امسال 33 کشور منجمله ایران در این جشنواره حضور دارند که شامل فیلم های داستانی، مستند، کوتاه، انیمیشن … است. از ایران شش فیلم به نمایش در خواهد آمد که توسط چند فیلمساز جوان و با استعداد ایرانی ساخته شده است.
فیلم نخست «آذر» است با شرکت «نیکی کریمی» و به کارگردانی محمد حمزه یی که نخستین فیلم این فیلمساز است. آذر، داستان زنی است مدرن و فمنیست که برخلاف روند رایج خواست جامعه، در مسابقات موتورسیکلت سواری شرکت می کند و ابایی ندارد که خیلی ها بر او خرده بگیرند.
«آزادی مشروط» با شرکت «شقایق فراهانی» و «امیرجعفری» و کارگردانی «حسین شهابی»، داستان مردی است که تحت شرایطی از زندان آزاد میشود و باید برای بازنگشتن به زندان فردی مفید برای جامعه باقی بماند اما بی عدالتی محیط چیز دیگری را برای او رقم میزند.
«مانیکور» فیلم کوتاهی ست با شرکت «نیما حسن دخت» و «حمیده براتی» و به کارگردانی «آرمان فیاض» داستان زنی است که به خاطر خودکشی، اهالی روستا حاضر نمی شوند او را به خاطر گناهی که مرتکب شده در گورستان روستا دفن کنند. این اقدام باعث برخوردهای شدیدی میان اهالی- نه به خاطر عمل خودکشی- بلکه به خاطر ناخن های مانیکور شده زن رخ می دهد. که انتقادی ست از کوته فکری اهالی در جامعه یی که می خواهد به کاروان تمدن بپیوندد.
«تولسا» با شرکت «حسین دارالحکما» و «محمد حسین مختاری» و کارگردانی «پرویز شجاعی» قبل از آن که فیلمی درباره کودکان باشد، فیلمی ست درباره تبعیض نژادی میان سفیدها و سیاهان کشورامریکا. حادثه یی در منطقه ی تولسای این کشور رخ میدهد که ریشه تبعیض نژادی دارد. فضا و ساخت فیلم چنانچه نام کشور سازنده (ایران) را روی خود نداشته باشد، آن را صرفا ساخته یک فیلمساز امریکایی منظور می کند که ضمنا نخستین فیلمی ست که درباره تبعیض نژادی یک کشور دیگر در ایران ساخته شده و رویهمرفته از هر نظر قابل تعمق و دیدنی ست.
«محدودیت» ساخته «جواد دارایی» داستان کودک علیلی ست که در به در به دنبال کس یا کسانی ست که آنها را به منظوری خاص به خانه اش ببرد. تماشاچی بی آن که بدانددلیل او از کشاندن آدم ها به خانه او چیست، تا انتها به این راز پی نمی برد و همین فیلم کوتاه و دیدنی این فیلمساز جوان را دیدنی می کند.
«زونا» با شرکت «پیمان احمدنیا» و کارگردانی «طوفان قدرتی» داستان مردی ست که زنی مجرد او را به دادگاه می کشاند به این بهانه که از مرد حامله است. اما نتیجه آزمایش پرده از یک راز قدیمی و خانوادگی را بر میدارد که فیلم را با سوژه شوکه آورش دیدنی و تماشایی می کند.
در مجموع، این شش فیلم نمایشگر سینمای برتر ایران است با فیلمسازانی تازه نفس و پر استعداد.
علاوه براین فیلمها، همانطور که در ابتدا آمد، 32 کشور دیگر هم در برنامه امسال شرکت دارند که دو فیلم مهم و سیاسی«پرزیدنت جدید ما» ساخته «ماکسیم پوز دروکین» درباره دانالد ترامپ و دخالت روسیه در انتخابات اخیر این کشور است. دیگری «درون ماشین اطلاعاتی روسیه» ساخته «پال موریرا» از فرانسه مستندی ست که درباره برنامه های پنهانی روسیه در مورد دخالت در انتخابات و امور اداری کشورهای دیگر است. فیلم بسیار مهم و قابل توجهی که توسط یکی از مستندسازان برجسته فرانسه ساخته شده است.
از دیگر فیلم های این جشنواره می توان از «آناکارینا» ساخته «کرن شاخنا زاروف» از روسیه، «جنگ یک تیرانداز» ساخته «اولگا شکنز» از امریکا، «ماتاهاری» ساخته «سوزان ولف» از امریکا«پهلوانی» ساخته «ژائو کانزیانی» از هند، «بیتلها: هیپی ها و هلزانجل ها» ساخته «بن لوئیس» از انگلیس درباره این گروه معروف… وده ها فیلم دیدنی دیگر یاد کرد.
فوکوس برنامه امسال درباره کارگردانان زن است که 22 کارگردان زن در جشنواره امسال با فیلم هایشان شرکت دارند. نیز بزرگداشت امسال درباره «پیر پائولو پازولینی» فیلمساز برجسته ایتالیایی ست که فیلم های معروف او: :مده آ، آکاتونه، ماماروما… و فیلمی به نام «هزارو یکشب» یا «شب های عربی» در سال 1974 در چند کشور منجمله ایران ساخت که در مسجد جامع اصفهان فیلمبرداری کرد که هیچگاه به خاطر صحنه های عریانش به نمایش در نیامده است.
«الویس به خانه بر می گردد» ساخته Fatmir Koci از آلبانی، داستان مردی ست که به تقلید از الویس پریسلی خواننده فقید امریکایی می خواهد با گریختن از جنگ بالکان، گروهی کودک را نیزنجات دهد و به کمپ سازمان ملل تحویل دهد. فیلم در عین حال که کمی طنزآمیز است، اما به مشکل مهم جنگ و کودکان آواره می پردازد که حائز اهمیت است. کارگردان فیلم در جشنواره حضور خواهد داشت.
«هاپر به زبان خودش»، ساخته «کاس وارنر» درباره «دنیس هاپر» بازیگر مشهور امریکایی ست که فیلم معروف «ایزی رایدر» را ساخت با کارنامه یی که او را تا حد مرشدی هم پیش برد. «وارنر» نوه موسس کمپانی برادران وارنر است و پیشتر فیلمی درباره تاریخچه این استودیو ساخته بود و برای پرسش و پاسخ در جشنواره حضورخواهد داشت.
***

برای اطلاعات بیشتر از کلیه برنامه ها و فیلمهای جشنواره به تارنمای آن مراجعه نمائید:

www.TiburonFilmfestival.com

1610-25