1380-48

1380-50

با لیلا فروهر خواننده محبوب و خواهرش فریبا، در رادیو جوانان Javanan Radio  یک گفتگوی جالب وشنیدنی داشتیم که بخش مهمی از آنرا از نظرتان می گذرانیم.
لیلا می گوید در میان راه که می آمدیم با فریبا به سالهای دور سفر کردیم، اینکه چه روزگاری داشتیم، من وقتی برای مصاحبه با دفتر جوانان در ایران می آمدم، 14 ساله بودم، حتی روی صندلی راحت نمی نشستم.
فریبا میگوید:  با لیلا می گفتیم که شما ذکایی عزیز، لیلا را برای اولین بار تشویق به خوانندگی کردی، انگار ما از سالهای دور یک خانواده بودیم.
لیلا: من برای آن سالها، برای آذر شیوای عزیز، فردین عزیز، ملک مطیعی عزیز دلم تنگ شده.
• از آذر شیوا چه خبر، هنرمندی انقلابی که ناگهان قبل از انقلاب برای اعتراض به دولت در مورد عدم حمایت از هنرمندان جلوی دانشگاه آدامس فروخت.
– آذر هنرمند با ارزشی بود، مثل مادر دوستش داشتم، بعد از انقلاب در فرانسه، یکبار در کنسرت من شرکت کرد و روی صحنه آمد.  شنیدیم در حومه پاریس زندگی می کند، خلوت خود را ترجیح میدهد.
• به فردین هم خیلی نزدیک بودی؟
– فردین عزیز خاطره قشنگی برای من برجای گذاشت، قشنگ ترین خاطره کودکی ام، در سن 8 سالگی برایم در استودیو میثاقیه یک جشن تولد گرفت که همه هنرمندان معروف را دعوت کرد، هیچگاه این خاطره از ذهنم پاک نمی شود.
یک هفته قبل از درگذشت اش، به او زنگ زدم خیلی دل شکسته بود، می گفت من درد وطن دارم. نه بقولی هوای غربت. فردین تحولی در سینمای ما بوجود آورد، جای او بیک ایمانوردی و ایرج قادری، خالی است  هیچکس جای چهره هایی چون بهروز وثوقی، فردین و ملک مطیعی، ایرج قادری، بیک ایمانوردی را نمی گیرد.
بجز سلطان قلب ها با فردین، من با ملک مطیعی هم در چند فیلم از جمله قفس طلایی بازی کردم، که همایون و پوری بنایی و خاله مهری ام که تنها فیلم اش بود وبعد درگذشت، در آن ظاهر شد.
• می دانم که 8 سال بعد از انقلاب در ایران ماندی؟
– بله. بعد آمدم فرانسه، با مادرم، فریبا و برادرم بودیم، که من زودتر آمدم امریکا در اینجا شهرام شب پره، مرتضی عقیلی کمکم کردند اولین بار بعد از سالها در یک کنسرت بزرگ شرکت کردم، که پر از خاطره بود،من با شهرام همچنان همکاری داشتم در همان سالها یک موزیک ویدیوی پرخرج هم بنام بازگشت به کارگردانی امیرقاسمی ساختم، که خیلی سرو صدا کرد یکی ازخاطره های قشنگی که در آغاز ورودم به امریکا داشتم، در نیویورک در کنسرتی شرکت کردم، که معین عزیز شرکت داشت. بیژن مرتضوی عزیز هم بود، بیژن بدون اینکه با من تمرین کند، نت های آهنگهای مرا از ارکستر گرفت وروی صحنه با من نواخت. من هیچگاه آن شب قشنگ را از یادم نمی برم  از کسانی که هنگام ورود بمن کمک کردند مرتضی عقیلی و همسرش فرشته بودند که براستی یار ویاور من بودند.
• مرتضی عقیلی کجاست؟
– می دانم که ناراحتی قلبی داشت، یک عمل جراحی هم داشت رفت ایران وامیدوارم هرجا هست سلامت باشد.
• خوب از کارهای جدیدت بگو، یک آهنگ جدید شنیدیم که به دل همه نشسته است یک  موزیک ویدیوی قشنگ هم دارد.
– این آهنگ و تنظیم اش از عارف شکوری هنرمند توانا و بسیار با ذوق است، ترانه اش از رها خواجوی در ایران است.
این هنرمندان داخل ایران خیلی با ذوق و مبتکر هستند همیشه از اینکه ما کمک می کنیم آثارشان در اینجا ارائه شود، حق شناسی می کنند.موزیک ویدیوی این آهنگ را سیروس کردونی با زیبایی ساخته است وکمپانی آونگ و PMC مشترکا آنرا اسپانسر شدند و فریبا مدیر تهیه آن بود ما آنرا روی سایت ها گذاشته ایم چون چاره ای نیست. دیگر دان لود کردن ها، امکان فروش آلبوم را نمیدهد،ولی اگر جامعه ما هم مثل جامعه امریکایی بتواند سیستمی را پیاده کند که همه با پرداخت 99 سنت بتوانند این آهنگها را دان لود کنند به جامعه هنری و دست اندرکاران کمک می شود خود کمپانی های تولید موسیقی هم باید دست بالا کنند و با کمک هنرمندان این امکان را بوجود آورند، چون ما سویی میرویم که بکلی همه چیز با گذشته فرق کرده است.
ما حدود 30 و چند سال است که درخارج زندگی می کنیم، متاسفانه هنوز جامعه ما، بخصوص هنرمندان و رسانه ها خود را با سیستم جدید هماهنگ نکرده اند. هنرمندان دست اندرکار موزیک اگر 30درصد هم شامل قوانین این کشور می شدند، از خیلی امتیازات مالی بهره می بردند، امیدواریم این انجمنی که دارد پایه می گیرد، به جای جدی برسد، البته بعضی ها راکه برای کسب شهرت و اعتبار برای خود قاطی شده اند را کنار بگذارند اجازه بدهید پیش کسوت ها وهنرمندان جوان صاحب اعتبار، سکان این کشتی را بدست بگیرند.
لیلا: با توجه به حمایتی که شما حاضرید در مورد انجمن بکنید، و بعضی رسانه دیگر، باید ما هم همت کنیم و بدنبال حقوق خود برویم من فکر نمی کنم اگر مثلا رادیو و تلویزین های ایرانی قرار باشد سالی مثلا 1000 تا 2000 دلار بپردازند تا اجازه پخش آثار ما را داشته باشند کسی دریغ کند، خودتان حدس بزنید با این درآمد چه کارها که می توان کرد.
یادم هست در ایران وقتی سندیکای هنرمندان شروع بکار کرد، شهبانو فرح آمدند و افتتاح کردند، من آنروزها بچه کوچکی بودم وهمین شروع سندیکا، خیلی به دست اندرکاران کمک کرد، یک قدرت و نیروی بزرگ شد و بمرور دولت هم به حمایت هنرمندان آمد. من مطمئنم در امریکا هم چنین سندیکایی وجود دارد و ما باید از آنها بهره ببریم.
مجله جوانان بعنوان دوست خوب و قدیمی هنرمندان سعی کرد به این حرکت، یک نیروی تازه بدهد در صدد انعکاس اخبار ورویدادها و حتی ارتباطات بزرگ با جامعه امریکایی بودیم، ولی متاسفانه بدلیل حرکت ناروای یک به اصطلاح دست اندرکار هنری، ما خودمان راکنار کشیدیم، این گونه آدمهای کوچک که در برابر بعضی آینه ها، خود را صد برابر می بینند، تحمل حتی بزرگتران خود را هم ندارند چونکه حضور این آدم ها حرکت این انجمن را کند می کند.
لیلا: متاسفانه بعضی ها ماجرا را شخصی می گیرند و نمی دانند که پای صدها هنرمند و دست اندرکار موزیک در میان است.
• خوب بگذریم برویم سر برنامه هایت، چه کنسرت هایی در پیش داری؟
– درماه سپتامبر در واشنگتن، مونترال، ونکوور،  تورنتو، برنامه داشتیم، در فوریه در پاریس در مارچ در چند شهر آلمان بعد یروان، ترکیه، دبی و باحتمال زیاد در لوس آنجلس.
البته 31 دسامبر هم در سیویک سنتر گلندل برنامه کریسمس و سال نو داریم.
جالب اینکه یک موزیک ویدیوی جالب اخیرا تهیه کردیم بنام ماه من- که با آقای معینی مدیر کمپانی Glwiz صحبت کردیم که آرشیو بزرگی درست کنیم، از کارهای من. در همین رابطه بمن گفتند که در ویدیوی ماه من، عکس خانمی در ایران دیده میشود که در شلوغی های ایران گرفته شده و اینک این خانم در امریکا هستند، من خیلی خوشحال شدم چون آن خانم یکی از زنان مبارز داخل ایران است.

1380-51