1386-37

1386-38

Photos by Vafa Khatami

بازدید  ۷۵۰۰۰ نفر  از منشور کوروش در طی١٠ هفته نمایش آن در موزه گتی ویلا ، بر اساس آمار هفتگی بازدیدکنندگان، رتبه اول این موزه را از آن خود ساخت.
منشور کوروش بزرگ که اثری فاخر و نمادی از احترام به حقوق بشر در ایران باستان است، پس از یکسال نمایش در ۵ شهربزرگ ایالات متحده آمریکا، سرانجام راهی هند و سپس به خانۀ همیشگی خود در لندن باز می گردد.
حضور منشور کوروش در ایالات متحده آمریکا رویدادی مهم برای جامعه ایرانیان مقیم این کشور تلقی می شود. در خلال یک سال گذشته، بازدید گستردۀ این اثر تاریخی فرصتی بود مغتنم برای معرفی هرچه بیشتر گذشته غرور آفرین ایران به دوستان و میزبانان آمریکایی جامعه ایرانی. نمایش ١٠ هفته‌ای منشور کوروش در لس‌آنجلس که با حمایت Farhang Foundation و تلاش مستمر موزه Getty Villa میسر شد، فرصتی بود نادر برای جامعه بزرگ ایرانیان مقیم جنوب کالیفرنیا جهت معرفی هرچه بهتر و بیشتر خود به دیگرساکنین این منطقه.
همزمان با حضور منشور کوروش بزرگ در لس‌آنجلس، برنامه‌های متعدد فرهنگی، علمی و دانشگاهی ترتیب یافت که بخش‌های مهمی از تاریخ ایران باستان و مفهوم پیام گرانقدر این پادشاه پارسی را برای بسیاری از ساکنان جنوب کالیفرنیا اعم از ایرانی و غیر ایرانی به روشن ترین نحو ممکن بازگونمود.
در این راستا، اقدامات Farhang Foundation بی تردید از برجسته‌ترین فعالیتهای مربوط به آمدن منشور کوروش به لس‌آنجلس باید قلمداد گردد. این بنیاد، که منشور کوروش با حمایت مالی و پشتیبانی آن به موزه گتی ویلا آمده بود، تلاش کرد از امکان حضور این اثر تاریخی بهره گرفته و با تاسیس کمیته توسعه آموزشی

(Community Education & Outreach)

در بنیاد فرهنگ برای بوجود آمدن برنامه‌هایی به جهت معرفی هرچه بیشتر تاریخ و فرهنگ ایران برای علاقمندان بکوشد. این کمیته با هدف افزایش توان آموزشی در سطح جامعه و خصوصا احیای برنامه‌هایی برای بالا بردن آگاهی اجتماعی همگانی در خصوص آنچه پیشینه تاریخی پیدایش منشور کوروش بزرگ است تاسیس شد و با موسسات مختلفی  از جمله

City of Los Angeles Human Relations Commission، LAUSD Office of Human Relations, Diversity & Equity and Beverly Hills Unified School District 

همکاری نزدیکی را آغاز نمود. نتیجۀ این همیاری ، برگزاری  برنامه های ازجمله پروژه هایی تحت عنوان Cyrus Workshop برای دانش آموزان مدارس و معلمین آنها بود تا آنان به طورمختصر درباره کوروش بزرگ و خدمات او به تاریخ بشریت آگاهی بیشتری پیدا کنند. در این ورک شاپ ها علاوه بر حضور شخصیت هایی برای تعلیم و آموزش به دانش آموزان در خصوص منشور کوروش، فیلمی نیزدراین زمینه پخش شد و جلسات پرسش و پاسخ برگزار گردید تا به غنای دانسته‌های آنها از تاریخ باستان بیفزاید.
لازم به یادآوری است که تدریس تاریخ کهن در نظام آموزشی آمریکا از یونان باستان آغاز شده و پس از آن به روم رسیده وبه دوره‌های بعدی تاریخ می‌رود.  در این میان توجه لازم به شخصیت بزرگی مانند کوروش بزرگ و تمدن ایران باستان نمی شود. تلاش این کمیته در این مقطع روشن کردن چراغی از آگاهی برای غبار زدایی از این پیشینه مهم تاریخ بشریت است.

1386-39

در پیشواز ازآمدن منشور کوروش به لس انجلس، در نوزده سپتامبر ۲۰۱۳ ،سالن سینمای New Port Theater شاهد برگزاری فیلم “شکوه پاسارگاد” اثر آقای فرزین رضاییان شد. استقبال گسترده چهره‌های دانشگاهی و مردم از روی پرده رفتن این اثر به خوبی نشانگر آن است که، در آستانه حضور منشور کوروش بزرگ، زمینه‌های توسعه فعالیت‌های ایران شناسی در جامعه جنوب کالیفرنیا هموار گشته‌است. لازم به یاد‌آوری است که این فیلم پس از این نمایش برای دو نوبت در ۲۹ سپتامبر و ۶ اکتبر از طریق شبکه  PBS SoCal نیز باز پخش شد  و مورد استقبال جامعه قرار گرفت.
علاوه برنمایش فیلم، سخنرانی ها و گرد همایی های متعددی نیز به حمایت Farhang Foundation برگزار گردید:
در بیست و هشتم سپتامبر ۲۰۱۳ دانشگاه UCSD در سن دیگو شاهد برگزاری کنفرانسی نام “منشور کوروش، قوانین باستان و آزادی‌های مدرن” بود. این کنفرانس  با تلاش های با ارزش بابک رحیمی برگزار شد و شاهد سخنرانی های ارزشمندی از چهره های مطرح دانشگاهی از جمله افشین مرعشی، علی قیصری، Guillermo Algaze  و Anthony Edwards بود.
کمتر از دوهفته بعد، در سیزدهم اکتبر  دانشگاه جنوب کالیفرنیا، USC، کنفرانسی یک روزه تحت عنوان “منشور کوروش: اسطوره های نوین و واقعیت‌های کهن” را برپا کرد و میزبان سخنرانی های برجسته ای در زمینه بازشناسی تاریخ کهن ایران زمین و پیامد‌های آن بود. این کنفرانس با رهبری و مدیریت  Lynn Dodd از USC  برگزار شد و سخنرانان توانایی چون

Ryan Byrne ،Bruce Zuckerman ،Elizabeth Carter و  Tamara Eskenazi

به ارایه نظریات جالب و کارشناسانه در موضوع کنفرانس پرداختند.
پس از یک هفته ، در بیستم اکتبر ۲۰۱۳، دانشگاه UCI میزبان کنفرانس “منشور کوروش از ایران باستان تا جلوه‌های خلاقانه  در ادبیات اروپا” بود. این گردهمایی با تلاش و ممارست دکتر تورج دریایی برگزار شد و چهر‌های مطرح دانشگاهی مانند رحیم شایگان، علی موسوی، خداداد رضا خانی و شیبا کافمن به سخنرانی پرداختند.
در بیست و هشتم و بیست و نهم اکتبر دانشگاه UCLA میزبان نشستی دو روزه به عنوان “کوروش بزرگ: افسانه و زندگی” بود.این کنفرانس، تحت ریاست دکتر رحیم شایگان، به بحث و بررسی شخصیت تاریخی کوروش بزرگ، محیط ودوران او، همچنین تاثیر او در دوران باستان و فراتر پرداخت.
این کنفرانس مهمانان و سخنوران برجسته‌ای از دانشگاه‌ها و مراکز علمی معتبر را در بر داشت که به غنای مباحث مطرح شده در آن افزود. در این برنامه علاوه بر دانشگاه UCLA اساتید و پژوهشگرانی از دانشگاه های معتبری از سراسر دنیا، از جمله:

UC Berkeley، UC Irvine، NYU، University of Newcastle – UK، Boston University، Poland  University of Rzeszów، University of Heidelberg – Germany 

مشارکت داشتند.
این کنفرانس  را UCLA Iranian Studies با همکاری Amuzegar Chair in Iranian Studies  و Musa Sabi Chair in Iranian Studies  برگزارشد. علاوه بر Farhang Foundation که حامی اصلی این برنامه بوده، موسسات دیگری از جمله Iran Heritage Foundation و Semnani Family Foundation، ازاین نشست حمایت کردند.
موزه LACMA نیزبه این موج همگانی در بازشناسی پیشینه باستانی ایران پیوست و در هجدهم نوامبر ۲۰۱۳ شاهد برگزاری مراسمی با سخنرانی دکتر تورج دریایی با عنوان “کوروش بزرگ: فاتح، پدر و مسیح” بود که به همراه آن فیلم شکوه پاسارگاد نیز برای حاضران پخش شد.
پس ازدو روز، در بیستم نوامبر دانشگاه UCI میزبان برنامه‌ای آموزشی برای تعلیم آموزگاران مدارس منطقه بود. در این برنامه آموزشی تلاش بر این بود که آموزگاران مقاطع تحصیلی راهنمایی و دبیرستان‌های منطقه تا حد ممکن آگاهی و تسلط بیشتری درباره کوروش بزرگ و تاثیر او بر تاریخ باستان و منشور کوروش بیابند و تلاش شد تا با توسعه آگاهی آنان پیام منشور کوروش به دانش آموزان ایشان منتقل شود.

1386-40

پروژه دیگری که با پشتیبانی Farhang Foundation به انجام رسید ویراستاری کتاب ارزشمندی با عنوان Cyrus the Great: An Ancient Iranian King  توسط دکتر تورج دریایی است. علاوه بر 5 مقاله در رابطه با کوروش، ترجمه انگلیسی و فارسی منشور او نیز در این کتاب گنجانده شده است.

***

درطی نمایش منشور کوروش بزرگ در موزه گتی ویلا در شهر ساحلی Malibu، محیط زیبا و دلنواز این موزه استثنایی بارها شاهد برگزرای مراسم با ارزشی بوده  که هر یک به نوبه خود در تجلی هرچه بیشتر گنجینه به امانت سپرده شده به این موزه یاری رسانده است. این برنامه‌ها که با تلاش، حمایت و  پشتیبانی Farhang Foundation برگزار شده اند به این شرح است.
نخستین برنامه مربوطه  در موزه گتی ویلا  در دوم اکتبر، همزمان با رونمایی و آغاز بازدید عمومی از منشور کوروش،  سخنرانی جالب و تاثیر گذار John Curtis از موزه بریتانیا درباره نحوه کشف  و ارزش تاریخی آن بود.
هفتم اکتبر، “روز جامعه ایرانیان” در این موزه همراه با دو سخنرانی و اجرای موسیقی زنده ایرانی با استقبال پرشور ایرانی تباران برگزار شد.
نوزدهم و بیستم اکتبر کنسرت مهسا و مرجان وحدت بار دیگر طنین موسیقی ایرانی را در کنار قدیمی ترین منشور حقوق بشر طنین افکند و یاد آور شکوه ایران باستان شد.
بیست و هفتم اکتبر موزه گتی ویلا میزبان همایشی یک روزه به مدیریت Timothy Potts، مدیر موزه گتی بود  که در آن تنی چند از صاحب نظران و نمایندگان موزه‌های معتبر جهان شرکت داشتند.
دوم نوامبر بار دیگر سخنرانی مهمی با عنوان “ادارات و نهاد های حکومتی دردوران پادشاهی کوروش بزرگ و امپراتوری ایران دردورۀ باستان” در کنار منشور کوروش در موزه گتی برگزارشد.

***

همزمان با نمایش منشور کوروش بزرگ، شماری از افراد و نهاد‌های جامعه ایرانی در جنوب کالیفرنیا از امکانات خود برای معرفی هرچه بیشتر تاریخ ایران بهره گرفته و اقداماتی  در این خصوص به انجام رساندند. روحیه ایران دوستی و فعالیتهای ایشان، ازجمله برگزاری مراسم بزرگداشت کوروش بزرگ به همت فدراسیون یهودیان ایرانی، سمپوزیوم یک روزه Orange County World Affairs Council و سخنرانی دررابطه با نقش منشور کوروش در تسهیل دیالوگ جهانی در School of Public Diplomacy  USC، شا یسته قدردانی است.
اکنون که منشور کوروش در راه بازگشت به خانه خود در شهر لندن است، باید دانست که خاطره حضور این اثر فاخر و غرور آفرین تاریخی برای همیشه در روح و ذهن ایرانیان لس‌آنجلس باقی خواهد ماند. درهمین رابطه Farhang Foundation پیشنهاد نموده که نمادی الهام گرفته ازپیام آزادی، که پیام منشور کوروش است، به شهر لس انجلس اهدا شود. نماد یاد شده در حقیقت ثمره مسابقه‌ای است، در سطح  بین المللی، که توسط کمیته هنرهای زیبای بنیاد فرهنگ و به رهبری هیات امنا، در حال طرح است. جزییات این برنامه هنوز به طور رسمی‌اعلام نشده اما قرار است با پشتیبانی و همکاری دوستان فرهنگ ایران،  اقدامات طرح وساخت این اثرهنری بزودی آغاز گردد.