1634-23

1634-24

1634-25

فیروزه خطیبی

شنبه 29 سپتامبر 2018، صدها تن ازتماشاگران مشتاق و علاقمند به فرهنگ و سینمای ایران، در مراسم اهدای جوایز”جشنواره فیلم های کوتاه بنیاد فرهنگ ” در تالار باشکوه مرکز هنری “والیس آننبرگ” درشهر بورلی هیلز حضور یافتند تا علاوه برتماشای 6 فیلم برگزیده و نامزد جایزه امسال، شاهد اهدای سه جایزه اصلی به برندگان آن باشند.
جشنواره منحصربفرد فیلم های کوتاه بنیاد فرهنگ هرسال صدها سینماگر جوان و نوپا را از سراسر جهان تشویق به ساخت و ارسال فیلم های کوتاهی در ارتباط با فرهنگ و جامعه ایران می کند. این نهاد فرهنگی غیرانتفاعی، غیرسیاسی و غیرمذهبی از ده سال پیش تا کنون توانسته بیش از 180 هزار دلار جوایز نقدی به سینماگران برنده جوایز اصلی 3000، 5000، و 10000 دلاری آن اهدا کند.
آقای مارک امین مدیرپیشین کمپانی فیلمسازی “Lionsgate”، عضوهیئت امناء، رئیس کمیته جشنواره فیلم های کوتاه بنیاد فرهنگ و یکی از اعضای هیئت گزینش فیلم ها ضمن ابراز خوشحالی از اینکه جشنواره هرسال شهرت بیشتری پیدا کرده و بیشتر از سال های گذشته از آن استقبال می شود می گوید: ” امسال بیش ازهمه سال های گذشته برای ما فیلم فرستاده شده و به جرات می توانم بگویم که کیفیت این فیلم ها از همیشه بهتر بوده است. البته من فکرمی کنم بخش مهمی از موفقیت جشنواره امسال را مدیون حضور هیئت ژوری امسال هستیم. ما تا امروز هیئت داوری که از این همه هنرمند محبوب تشکیل شده باشد نداشته ایم. هنرمندانی چون پرویز صیاد، بازیگر، فیلمساز و نمایشنامه نویس سرشناس، گوهرخیراندیش، یکی از مطرح ترین بازیگران تئاتر و سینمای امروز ایران و مری آپیک یکی از محبوب ترین بازیگران تئاتر و سینما وتلویزیون پیش از انقلاب و البته آقای عادل یراقی فیلمساز، عکاس و یکی از شاگردان و همکاران زنده یاد عباس کیارستمی . “
آقای امین می گوید بدلیل همین کیفیت بالای فیلم های امسال، انتخاب 6 فیلم برگزیده از بین آن ها برای نامزدی جوایز اصلی یکی از بزرگترین چالش های هیئت ژوری فستیوال بوده است: “مسئله مهم اینجاست که حتی ضعیف ترین فیلم ها هم نکات جالبی دارند که هریک به صورتی گوشه هایی از شخصیت و تفکر فیلمساز را منعکس می کنند. برای همین هم بزرگ ترین چالش ما انتخاب بهترینها ازبین همه این فیلم های خوب بوده است.”
گرداننده برنامه امسال که برای نخستین بار با حمایت شهرداری و شورای شهر بورلی هیلز برگزار می شد برای دومین سال پیاپی ملیسا شوشاهی بازیگر، فیلمساز و استند آپ کمدین ساکن لس آنجلس بود. برنامه با یک قطعه کمدی توسط خانم شوشاهی، سخنرانی آقای مارک امین و نمایش 6 فیلم نامزد جایزه آغاز شد و سپس هریک از سه جایزه اصلی توسط یکی از اعضای هیئت ژوری حاضر در سالن به برندگان یا نمایندگان آن ها اهدا شد.

1634-26

برندگان جوایز امسال
امسال انیمیشن مستند “بوی خوش شمعدانی” ساخته نغمه فرزانه که به گوشه هایی از زندگی و تجربیات خود فیلمساز، چالش هایی که مهاجرت به همراه دارد و آغاز فصل تازه ای برای فرد دور از وطن می پردازد جایزه اول جشنواره (جایزه نقدی 10 هزار دلاری) را نصیب این فیلمساز جوان ساکن نیویورک کرد.
جایزه خانم فرزانه را آقای پرویزصیاد، نمایشنامه نویس، کارگردان، تهیه کننده و بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون ساکن لس آنجلس به این فیلمساز اهدا کرد. پیش از اهدای این جایزه آقای صیاد ضمن سخنرانی درباره حضور بار اول خود به عنوان عضو هیئت ژوری دریک فستیوال سینمایی توضیحاتی داد و گفت علیرغم مخالفتی که با سینمای جمهوری اسلامی بخاطردولتی بودن آن دارد اما از10 درصد سینماگرانی که بنابرآمار بدست آمده درخارج از حلقه ساختار حکومتی فیلم می سازند حمایت می کند.
آقای صیاد در ادامه این سخنان درباره فیلم های امسال جشنواره صحبت کرد و گفت که بنظر او اکثر فیلم های امسال علاوه بر داشتن مضامین اجتماعی از زبان و بیان تصویری و سینمایی هم برخوردار بوده و دارای ارزش های بصری هستند: “تکیه گاه اصلی این فیلمسازان تاثیرتصویری سینماست و این سینماگران چندان متکی به کلمات و ادبیات نیستند و درحقیقت به زبان تصویری که همان زبان سینماست فکر می کنند. بهرحال اگرامسال پیشرفتی درکیفیت فیلم ها می بینیم چه از نظر محتوی و چه از نظرشکل اجرایی این فیلم ها، بنظرمن باید آن را مرهون حمایت های بنیاد فرهنگ و بویژه آقای مارک امین باشیم که این قسمت از فعالیت های بنیاد فرهنگ را در دست دارد.”
جایزه دوم جشنواره امسال (جایزه نقدی 5000 دلاری) به درام پانزده دقیقه ای “موقت” ساخته بهزاد آزادی فیلمساز مستقل ساکن ایران اهدا شد. فیلم “موقت” درکمال سادگی نمایانگردردناک ترین جنبه های زندگی مردم فرودست، بویژه زنان درایران امروز است.
جایزه آقای آزادی را خانم گوهرخیراندیش، بازیگربرنده جایزه و یکی ازسرشناس ترین و محبوب ترین هنرمندان تئاتر، سینما و تلویزیون ایران اهدا کرد. خانم خیراندیش در سخنانی پیش از اهدای این جایزه ضمن سپاس از بنیاد فرهنگ، علیرضا اردکانی مدیر اجرایی بنیاد و خدمات یکایک اعضای این نهاد فرهنگی درراه احیا و اشاعه فرهنگ و هنر ایران در این سوی جهان به تماشاگران گفت: ” فیلم های امسال مراشگفت زده کردند. تمام کسانی که فیلم های خود را به جشنواره فرستادند، حتی اگرجوان بوده اند می توانم بگویم از اساتید خودشان سبقت گرفته اند. این کارها بسیارعالی بود و انتخاب از میان آن ها بسیار مشکل. سینما زبان تصویراست و ارتباط با دنیا را راحت تر می کند. ما با تماشای این فیلم ها متوجه شدیم که حرف های دل اغلب این سینماگران درهرگوشه ای از دنیا که هستند نزدیک به هم است. این امکاناتی است که بنیاد فرهنگ برای این سینماگران ایجاد کرده است تا آن ها بتوانند حرف هایشان را بزنند و دیده بشوند. هریک از این فیلم ها بنوعی دردهای جامعه ما را منعکس می کند و برای همین هم انتخاب میان آن ها برای من بسیار مشکل بود. هرچند امشب هنگام تماشای این فیلم (موقت) در لحظاتی لبخندی برلب شما آمد اما باید بگویم که من با تماشای هریک از این فیلم ها گریه کردم. چرا که تک تک این فیلم ها انعکاس دهنده مشکلاتی بودند که مردم ما امروز با آن سروکار دارند. “
بهزاد آزادی فیلمساز برنده جایزه دوم که بخاطرقوانین تازه اخذویزای آمریکا نتوانسته بود دربرنامه حضورداشته باشد ازطریق یک پیام ویدیویی ازبنیاد فرهنگ برای اهدای جایزه به او سپاسگزاری کرد و گفت: “ازچندی پیش فعالیت های بنیاد فرهنگ را دنبال می کنم و خوشحالم که توانستم درفستیوال امسال شرکت کرده و این جایزه را دریافت کنم. هرچند مایل بودم شخصا درمیان شما حضور داشته باشم اما بدلایل سلایق شخصی برخی از سیاستمداران اجبارا از طریق این ویدیو با شما ارتباط برقرارکرده و از دست اندرکاران جشنواره به ویژه هیئت داوران یه این صورت سپاسگزاری می کنم. “
جایزه 3000 دلاری امسال به فیلم کوتاه “فیروزه” درام مرموزی ساخته روزبه میثاقی جامعه شناس و فیلمساز ساکن لندن اهدا شد. فیلم ماجرای پیدا شدن یک جعبه سیاه در دهکده ای دورافتاده در شمال ایران است که باعث جنجال و هیاهو بین اهالی ده می شود و درنهایت هریک از آن ها برای یافتن جعبه که بطور نمادین مظهر خوشبختی است، زمین های زراعتی شان را زیر و رو می کنند. جعبه درواقع وسیله ای است تا فیلمساز بتواند ویژگی های یک سیستم فاسد و پوسیده را به نمایش بگذارد.
جایزه روزبه میثاقی را خانم مری آپیک تهیه کننده، کارگردان و بازیگر برنده جایزه تئاتر و سینمای ساکن لس آنجلس به نماینده این فیلمساز که درجشنواره حضور داشت اهدا کرد. خانم آپیک هم پیش ازاهدای جایزه درسخنان خودبه کیفیت بالای فیلم های امسال و به چالش هایی که گزینش 6 فیلم برای او و دیگراعضای هیئت ژوری به همراه داشت اشاره کرد.

1634-28

روزبه میثاقی هم از طریق یک پیام ویدیویی از دست اندرکاران برای اهدای جایزه سوم جشنواره فیلم های کوتاه بنیاد فرهنگ به او سپاسگزاری کرد:” از اینکه فیلم من دراین جشنواره مورد توجه قرارگرفته بی نهایت خوشحال و سپاسگزارم. ما این فیلم را دربدترین شرایط در یک دهکده کوچک درشمال ایران با بازیگران غیرحرفه ای که اغلب از اهالی دهکده بودند فیلمبرداری کردیم و به همین دلیل هم به یکایک آنها بخاطرکمک های بی دریغشان مدیونیم. متاسفم که بخاطر قوانین ویزا در آمریکا نتوانستم امشب در کنار شما باشم. با این همه از دیدگاه من مرزها نمی توانند جلوی هنر و هنرمند را بگیرند. درنهایت همین حمایت و دلگرمی های شما باعث می شود که ما پروژه های تازه ای را بدست بگیریم. بازهم ازحمایت و تشویق های شما متشکریم. “
در پایان این مراسم، ازحاضران درفضای آزاد مرکز هنری “Walis Annenberg” در جشنی که به افتخار برندگان برپا شده بود پذیرایی شد.
آقای علیرضا اردکانی مدیراجرایی بنیاد فرهنگ جشنواره فیلم های کوتاه امسال بنیاد فرهنگ را ازهرجهت لایق چنین جشن بزرگی می داند و می گوید: “چه مکانی ارزشمند تر از این مرکزهنرهای اجرایی مهم و پرآوازه. بخصوص که امسال شهرداری و شورای شهر بورلی هیلزهم حامی و همراه ما بودند و ازما دعوت کردند تا مراسم اهدای جوایز امسال را در این محل باشکوه برگزار کنیم.” آقای اردکانی ضمن اشاره به این نکته که تمامی بلیت های مراسم از قبل به فروش رسیده بود می گویدهمین مسئله نشان می دهد که این فستیوال تا چه اندازه مورد علاقه و توجه شرکت کنندگان است: “این تنها جشنواره ای در سطح جهان است که به فیلم های کوتاه ایرانی اختصاص دارد و ما در”بنیاد فرهنگ” افتخار می کنیم که توانسته ایم این امکانات را برای فیلمسازان از سراسر جهان فراهم کنیم تا آن ها بتوانند محلی برای نمایش فیلم های برجسته شان داشته باشند.”
“ما امسال بیشترین تعداد فیلم های ارسالی را دریافت کردیم. داوری جشنواره امسال واقعا مشکل بود. چرا که به راحتی می توانستیم بیش از 20 نامزد جایزه یا فینالیست داشته باشیم و گزینش فقط 6 فیلم از میان این همه فیلم های خوب و بعد هم فقط سه فیلم برنده جایزه برای اعضای ژوری حقیقتا مشکل بود. با این همه سه فیلم برگزیده امسال از تنوع و گوناگونی، موضوع های منحصر بفرد و شیوه های کاری خاص خودشان برخوردارند. من ضمن تبریک به سه برنده اصلی، نغمه فرزانه، بهزاد آزادی و روزبه میثاقی به همه فیلمسازانی که درفستیوال امسال شرکت کردند تبریک می گویم.”
علاقه مندان به تماشای فیلم های برنده جشنواره فیلم کوتاه بنیاد فرهنگ می توانند فیلم ها را در وب سایت FarhangFilmFest.org مشاهده کنند.

1634-29

1634-30

1634-31