1659-10

عکس ها از: وفا خاتمی

 

فیروزه خطیبی

روز 24 مارچ 2019 کنسرت نوروزی با اجراهایی از استاد شهرداد روحانی، آهنگساز، نوازنده پیانو و رهبر ارکسترسمفونی تهران، همایون شجریان، آهنگساز و آوازخوان سرشناس ژانر تازه ای از موسیقی سنتی ایرانی، سهراب پورناظری، آهنگساز و نوازنده برجسته تنبور و کمانچه با همراهی نوازندگان ارکستر سمفونی “پاسیفیک” اورنج کانتی به رهبری “کارل سنت کلر” و با حضور بیش از هزار و هفتصد تماشاگرایرانی و غیرایرانی، در تالار باشکوه”مرکزهنری سیگستروم” درشهر Costa Mesa درجنوب کالیفرنیا برگزار شد.

1659-11

1659-12

این دومین باری بود که برنامه های یک ارکسترسمفونی درایالات متحده آمریکا، با اجراهایی از آثار موسیقیدان ها و هنرمندان ایرانی، تماما به اجرای کنسرتی به مناسبت جشن نوروز ایرانیان اختصاص داده می شد. درسالن انتظار و پیش از آغاز برنامه هم علاوه بر چیدمان باشکوهی از یک هفت سین سنتی زیبا، برنامه های هنری متنوعی از جمله اجرای ساز و دهل و رقص های ایرانی برای تماشاگران درنظرگرفته شده بود.
این برنامه با همکاری “بنیاد فرهنگ” و به همت انوشه اسکوئیان، بانوی نیکوکارایرانی و مدیرعامل موفق یک شرکت مهندسی در زمینه محیط زیست در کالیفرنیای جنوبی، که در ضمن یکی ازاعضای هیات امنای ارکستر سمفونی “پاسیفیک” و ازاعضای هیات امنای “بنیاد فرهنگ” می باشد برگزار شد.
آقای علیرضا اردکانی، مدیراجرایی بنیاد غیر انتفاعی، غیرمذهبی و غیرسیاسی “فرهنگ” در کالیفرنیای جنوبی می گوید: “امسال این امتیاز بزرگی بود که بتوانیم جشن نوروزی اورنج کانتی “بنیاد فرهنگ” را در ابعادی به مراتب گسترده تراز هرسال، با همکاری نهاد فرهنگی معتبری چون مرکز”پاسیفیک سمفونی”برگزار کنیم. ایده و منظوراصلی برگزاری چنین کنسرتی، درهم آمیزی موسیقی ایرانی و موسیقی غرب دریک گردهم آیی فرهنگی به مناسبت یک جشن مهم ملی و باستانی بود و برای رسیدن به این هدف، چه راهی بهتر از همکاری و تشریک مساعی با رهبرارکسترپرآوازه ای چون مایسترو”کارل سنت کلر” و مایسترو “شهرداد روحانی” ؟
آقای اردکانی می گوید تماشای همکاری و تلاش های این دو استاد مسلم موسیقی ودو رهبرارکسترسرشناس ازایران و آمریکا برای تهیه و تدارک برنامه ای درخوریک جشن نوروزی زیبا و هنری، رویداد افتخار آمیزی برای “بنیاد فرهنگ” بشمار می رود: ” برنامه ای که علاوه برشرکت این دوهنرمند شناخته شده در سطح جهانی، ازحضوردوهنرمند برجسته و بلند پایه ساکن ایران، همایون شجریان، آوازخوان، آهنگساز و نوازنده سازهای سنتی و سهراب پورناظری، آهنگساز و نوازنده کمانچه و تنبور هم برخوردار بود. “

1659-13

1659-14

یک کنسرت بی سابقه
خانم انوشه اسکوئیان، پیش از شروع برنامه، درسخنانی که با این بیت ازاشعارحافظ – “بیا تا گل برافشانیم و می درساغراندازیم – فلک را سقف بشکافیم و طرحی نو در اندازیم” به زبان فارسی آغاز شد، خطاب به صدها تماشاگر ایرانی و غیرایرانی حاضردرتالارباشکوه محل اجرای برنامه گفت: ” نوروز، یک جشن باستانی ایرانی است که به بیش از دو هزار سال پیش باز می گردد و به زمانی که مردم گردهم می آمدند تا آئینی را بجای بیاورند که در آن سفره ای از عشق، شفقت و مهربانی نسبت به یکدیگردر آن گسترده شده است. این آئین ایرانی، درطول قرن ها علیرغم تاخت و تازها و تهاجم های گوناگون، همچنان پابرجا مانده و تا زمانی که ما از این نماد ایرانی حمایت می کنیم، همچنان زنده خواهد ماند.”
امشب علیرغم همه موانع و مشکلاتی که وجود داشت، با همکاری”پاسیفیک سمفونی”، “بنیاد فرهنگ”، اعضای شورای اورنج کانتی، و کارل سنت کلر، هنرمندان بزرگی ازایران با ما هستند و ما بی نهایت خوشحالیم از اینکه توانسته ایم این کاربزرگ را به ثمر برسانیم. برگزاری چنین برنامه هایی تنها درشرایطی امکان پذیراست که همه قلب ها به هم راه پیدا کنند. تنها از این طریق است که رویدادی بوجود می آید که ورای هرگونه دیدگاه یا ایده آل خاص، فقط به منظورگردهم آمدن فرهنگ ها برگزار می شود. ما ازهم اکنون ازهمه شما دعوت می کنیم تا در کنسرت نوروزی سال آینده در 27 مارچ 2020 با ما باشید.”

1659-15

1659-16

یک برنامه هنری شورانگیز و بی سابقه
کنسرت ویژه نوروز ایرانیان با پیش درآمدی از موسیقی “آنتونین دوراک” آهنگساز قرن بیستم اروپای شرقی و “آرام خاچاطوریان”، موسیقیدان برجسته زاده گرجستان، به رهبری مایسترو “شهرداد روحانی” آغازشد و سپس شهرداد روحانی، قطعاتی از ساخته های خود، ازجمله “رقص بهار” و “آزادی” را با رهبری مایسترو”کارل سنت کلر” اجرا کرد.
دربخش دوم برنامه، همایون شجریان، خواننده و سهراب پورناظری آهنگساز و نوازنده تنبورو کمانچه به همراه گروه همنوازان، قطعاتی را از آلبوم تازه خود به نام “ایران من” از ساخته های سهراب و تهمورس پورناظری اجرا کردند. ترانه “ابر بهار” با شعر حافظ در این روزهای سخت ملتی که یک باردیگربا بلایای آسمانی چون سیل و مرگ و خرابی های بی پایان روبروست با همراهی ارکسترسمفونی اجرا شد: “رسم بدعهدی ایام چو دید ابربهار، گریه اش بر سمن و سوسن و نسرین آمد”…
و کمی دیرتر ترانه “ایران من” با شعری از”پوریا سوری”که بی نهایت مورد توجه تماشاگران قرار گرفت:

ای مادرم ایران زمین، آغاز تو، پایان توئی
بردشت من باران توئی، درچشم من تابان توئی
ایران من، ایران من ، آن مهر جاویدان توئی
درظلمت تاریک شب، مرغ سحر خوان منی
ای در رگانم خون وطن
ای پرچمت ما را کفن
دور از تو بادا اهرمن
ایرانِ من ایرانِ من ایرانِ من ایرانِ من…

آقای اردکانی می گوید این برنامه درواقع یکی از بهترین “عیدی” های “بنیاد فرهنگ” به کسانی بود که روز 24 مارچ درمحل اجرای این کنسرت فراموش نشدنی حضورپیدا کردند: “برای خود من این کنسرت کم نظیر بدون شک یکی ازنادرترین رویدادهای هنری بود که تا امروز شاهد آن بوده ام و تجربه ای که هرگز آن را فراموش نخواهم کرد و جا دارد که از همه کسانی که درمرکزهنری”پاسیفیک سمفونی”برای برگزاری این کنسرت بزرگ با “بنیاد فرهنگ” همکاری کرده اند سپاسگزاری کنم. همکاری که درنظرداریم تا سال های سال همچنان ادامه پیدا کند.”

1659-17

1659-18

مایسترو کارل سنت کلر هم که ازعکس العمل تماشاگران شگفت زده شده است می گوید: “درهیچ کنسرتی تا امشب شاهد این همه شور و هیجان درمیان تماشاگران نبوده ام. من به عنوان رهبر ارکستر، ازاولین کنسرتی که در این مرکزهنری درسال 2006 برگزارشده تا امروز با “پاسیفیک سمفونی” همکاری داشته ام، اما شوروشوقی که در جمعیت امشب دیدم، ازتماشاگران گرفته تاهنرمندان، ازاستاد شهرداد روحانی گرفته تا سهراب پورناظری و گروه همنوازن و بخصوص همایون شجریان، بی سابقه بوده است. امشب احساس کردم هریک از تماشاگران حاضر در این تالار و هنرمندان روی صحنه توانستند در طول برنامه روح یکدیگر را لمس کنند و به این صورت ما امشب درک بیشتر و بهتری از وجوه مشترک همدیگر پیدا کردیم.”
مایستروسنت کلردرادامه این سخنان گفت: “پی بردن به این وجوه مشترک دقیقا همان چیزی است که ما درچنین برنامه هایی باید آن را حس کنیم. موسیقی امشب واقعا شگفت آور بود. اما شگفت آورتر ازآن استقبال گرم تماشاگرانی بود که این هنرمندان را حتی پیش از شروع اجرای موسیقی، ایستاده، تشویق می کردند و به این صورت نشان می دادند که هنرآن ها را می شناسند و آن را تحسین می کنند. این برای من باورنکردنی بود. من در 29 سال حرفه رهبری ارکستر، تا همین امشب چنین حسی را تجربه نکرده بودم.”
استاد شهرداد روحانی هم بعد از پایان کنسرت و درمراسم آشنایی با هنرمندان که توسط برگزارکنندگان دریکی از طبقات محل کنسرت ترتیب داده شده بود، ضمن ابراز خوشحالی از اجراهای خوب هنرمندان و تنوعی که در برنامه وجود داشت، به استقبال بی سابقه تماشاگران اشاره کرد: “خیلی از غیر ایرانی ها از این برنامه استقبال کردندو تجربه خوبی برایشان بود. امشب فرصت کم نظیری بود که ما بتوانیم فرهنگی که داشته ایم و تاریخی که داشته ایم را به نمایش بگذاریم. درضمن این یک موقعیت استثنایی برای ما بود که بتوانیم با یکی ازارکسترسمفونی های خیلی خوب کالیفرنیا این برنامه را اجرا کنیم. امیدوارم درآینده هم از این نوع برنامه ها بیشتر اجرا بشود. من در اینجا پیام خسته نباشیدی هم دارم برای “بنیاد فرهنگ” و برای همه فعالیت های ارزنده ای که این نهاد فرهنگی درخارج از ایران انجام می دهد.”

1659-19

1659-20