Mix1311-07

 

 

واهيك پيرحمزه‌اي درنقش “عمورافائل”
از تئاترهاي” پرويز خطيبي” و “وحدت” تا روي پرده سينماهاي بزرگ آمريكا

Mix1311-08

براي نخستين بار يك بازيگر ايراني در يك نقش اصلي و محوري در فيلمي از محصولا‌ت هاليوود دركنار بازيگران حرفه اي آمريكايي بر روي پرده سينماهاي بزرگ آمريكا ظاهر مي‌شود.
“واهيك پيرحمزه اي”، نويسنده، كارگردان، تهيه كننده بازيگرو كمدين مستعد تئاتر، سينما، تلويزيون و چهره‌اي آشنا درصحنه هنري ايرانيان وارامنه لس آنجلس، درطول 20 سال گذشته، نمايش‌هاي متعدد و موفقي را به دو زبان فارسي و ارمني بر روي صحنه برده و امروز يكي از شخصيت هايي كه او براي صحنه تئاتر خلق كرده، تبديل به قهرمان اصلي يك فيلم كمديMix1311-09 آمريكايي از محصولا‌ت هاليوود به نام “عموي من رافائل” شده است.
كاراكتر”عمورافائل” هم مثل شخصيت “بورات” ساشا بارون كوهن كمدين انگليسي و “آستين پاورز” مايك مايرز، كمدين كانادايي تبار آمريكايي هرچند از درون ذهنيت طنزآلود خالق آن برآمده اما در دنياي واقعي، شخصيتي بس آشنا و قابل لمس است كه درهمان ابتداي تماشاي فيلم، تماشاگر با او احساس نزديكي و سمپاتي خاصي مي‌كند و حتي او را به صورتي “عمو رافائل خود” مي‌پندارد.
واهيك نويسنده و بازيگر بيش از 100 اپيزود از سريال‌هاي هفتگي كمدي محبوب و پرتماشاگري چون “كافه نيكا” و “آقاي متخصص” از توليدات منوچه بي بي يان و تلويزيون جام جم بوده است. او در سريال “يك ميهمان و دو ميزبان” پرويز كاردان با شركت شهرام شب پره شركت داشته و از طريق شركت فيلمسازي و تبليغاتي خود آگهي‌هاي متعددي براي تلويزيون‌هاي مختلف لس آنجلس ساخته است. واهيك سازنده فيلم سينمايي “جيني و جينو” و طراح و سازنده موزيك ويديوهاي موفق و پرتماشاگري چون “باهم” و “دلكوك” براي گوگوش، “راهي” براي داريوش، “لحظه ها” براي معين، “بلوار ميرداماد” براي شهرزاد سپانلو و “دوستت دارم خيلي زياد” براي كامران و هومن بوده است.

‌داستان فيلم “عموي من رافائل”
فيلم شادي آور “عموي من رافائل” به كارگرداني “مارك فوسكو” سازنده كمدي‌هاي موفق هاليوود و دستيار پيشين استيون اسپيلبرگ، مهارت‌هاي بازيگري “واهيك” را دردونقش كمدي كاملا‌ متفاوت به نمايش گذاشته است. نقشMix1311-10 “عمورافائل”، شخصيت اصلي فيلم، يك پيرمرد ايراني ارمني تبار كه به لس آنجلس مهاجرت كرده و قرار است تا در يك “رياليتي شوي” تلويزيوني آمريكا شركت كند و پسرجوان او”هامو”، يك شخصيت خوش گذران و بي خيال نسل دومي.
“عموي من رافائل” داستان يك زن تهيه كننده فيلم‌هاي “رياليتي شو” ي تلويزيون آمريكا است كه در شرايطي قرار گرفته كه يا بايد سوژه تازه‌اي را براي “شو” ي خود پيدا كند و يا اين كه شغلش را از دست بدهد.
در اين شرايط است كه تهيه كننده به طور اتفاقي با”رافائل”، يك عموي پيرايراني – ارمني روبرو مي‌شود و از او دعوت مي‌كند تا ستاره اين “رياليتي شوي” تازه شده و با ورود به زندگي يك خانواده آمريكايي به نام “شوماكر” در بورلي هيلز، اين زن و شوهر كه در مرحله طلا‌ق قرار گرفته‌اند را از جدايي منصرف كرده و جلوي از هم پاشيدن كانون خانوادگي آن‌ها را بگيرد.
در اين جاست كه ماجراي فيلم “عموي من رافائل” وارد پيچ و خم‌هاي طنزآميز و وقايع به شدت خنده آوري در رابطه با برخورد دو فرهنگ ايراني – ارمني و آمريكايي مي‌شود. رويارويي اعضاي خانواده چهارنفري “شوماكر” با استانداردهاي بورلي هيلزي با “عمورافائل” ارمني – ايراني كه هرگز از “گلندل” قدم بيرون نگذاشته شرايط كمدي حادي را بوجود مي‌آورد كه تماشاي آن به ويژه براي تماشاگر ايراني – آمريكايي كه طنزهايي از اين گونه را تا امروز تنها از راه تئاترهاي محلي ايراني يا ارمني تجربه كرده است ازجذابيت خاصي برخوردار است.
درواقع فيلم “عموي من رافائل” ابعاد گسترده برخورد فرهنگ ها، ارتباط نسل‌ها و شرايط افرادي كه در بزرگسالي مجبور به مهاجرت و ترك يار و ديار و كشور و مملكت خود شده‌اند را با يك زبان طنز و خنده آوربه ما نشان مي‌دهد.

از تئاترهاي پرويز خطيبي و وحدت تا هاليوود
“واهيك پيرحمزه‌اي ” كه از كودكي به تئاترو سينما علا‌قمند بود دراوائل دهه 90 ميلا‌دي در سن 21 سالگي از طريق “اندي” خواننده معروف با “پرويز خطيبي” نويسنده و كارگردان سرشناس كه نامش در زمينه‌هاي مختلف از روزنامه نگاري فكاهي تا پيش پرده‌ها و تئاترهاي دوران شكوهمندي لا‌له زار، سينماي كمدي ايران و بعدها نمايشنامه‌هاي كمدي “شما و راديو” در راديو ايران پيش از انقلا‌ب به عنوان پيشكسوت ثبت شده آشنا شد.Mix1311-11
اين آشنايي در دوران اوج موفقيت نمايش “عروسي ايران خانم” پرويز خطيبي بود كه در آن زمان در حال تدارك زمينه‌هاي اجراي نمايش ديگري به نام “نان و عشق و گرين كارت” بود. واهيك پيرحمزه‌اي در نقش اول اين نمايش – سرهنگ بازنشسته رژيم سابق كه مجبور به مهاجرت به آمريكا شده و دربه در به دنبال راهي براي گرفتن گرين كارت مي‌گردد ظاهر شد و بازي او به شدت مورد توجه تماشاگران قرار گرفت.
بعدها “واهيك” در نمايش‌هاي ديگري از جمله “بزن بريم ايران”، “حاجي مارمولك” و اجراي تازه‌اي از”عروسي ايران خانم” در نقش “آخوند” نمايش شركت كرد و همكاري او با پرويزخطيبي تا هنگام مرگ ناگهاني اين هنرمند در آگوست سال 1993 ادامه داشت.
در تابستان همان سال، نصرت الله وحدت كه براي بازي در نمايشي به آمريكا آمده بود از واهيك دعوت به همكاري كرد و او در نمايش “كلا‌ف سردرگم ” در 30 اجرا در لس آنجلس و شهرهاي مختلف آمريكا با اين هنرمند دوست داشتني قديمي روي صحنه رفت.
چندي بعد “واهيك” در نمايش “قصه آقا جمال” نوشته “زويا زاكاريان” با كارگرداني و بازي “رضا ژيان” فقيد در دونقش مختلف شركت و بعد هم در نمايش “مراد برقي و جعبه جادو” با هنرمند محبوب “پرويز كاردان” همكاري كرد.
پس از بازي در نقش “خر” در كنار “آهو خردمند” در بازسازي تازه‌اي ازنمايش “شهرقصه” بيژن مفيد به كارگرداني “محمود استاد محمد”، “واهيك پيرحمزه اي”با همكاري مسعود اسداللهي، نمايشنامه نويس و بازيگرو چهره راديو و تلويزيوني معروف و داريوش ايران نژاد، تهيه كننده و بازيگربرجسته تئاتر، طرح تازه‌اي به نام “الموني” را بر روي صحنه آورد و خود در آن ايفاي نقش كرد. او هم چنين در نمايش “استر ملكه ايران” به كارگرداني “شهرام بروخيم” در نقش جدي “هامان” بازي كرده و با بازيگر نامزد جايزه اسكار و برنده جايزه امي‌”شهره آغداشلو” در فيلم “نجات از بهشت” ساخته “كامشاد كوشان” هم بازي بوده است.

“گنج‌هاي عمورافائل” و ديگر نمايش ها
واهيك پس از نوشتن، كارگرداني، تهيه و اجراي نخستين كار تئاتري مستقل خود به نام “آبي آسماني” با شركت “شيدا پگاهي”، “نينا نايبي” و همسر و شريك زندگيش “آناهيتا” كه با موفقيت كم نظيري روبرو شد به كار نوشتن نمايشنامه هايي از ژانر كمدي براي جامعه ارامنه گلندل پرداخت.
 توليد برنامه‌هاي پرتماشاگربراي تلويزيون‌هاي ماهواره‌اي ايراني، نوشتن، كارگرداني و بازي در نقش اول پنج نمايش “به ما خوبي نيامده”، “دورغگويان صادق”، “باغ عمو رافائل”، “من روانشناس لا‌زم ندارم” و “گنج‌هاي عمو رافائل” به زبان ارمني، واهيك را به عنوان يك هنرمند جوان و پرطرفدار آثار كمدي در جامعه چند زباني ارامنه نيز به تثبيت رساند.
واهيك هم زمان، ضمن مشاركت در نوشتن سريال پرتماشاگر تلويزيوني “مهاجران” در يكي از نقش‌هاي كليدي اين سريال شبكه تلويزيوني “يو اس آرمينيا” بازي چشمگيري ارائه داد و به شدت مورد توجه منتقدين قرار گرفت. اين سريال محبوب را ميليون‌ها تن از اعضاي جوامع مختلف ارامنه در سراسر جهان تماشا كردند.
واهيك تا كنون دوبار جايزه ساليانه “كمدي ارامنه” را به دست آورده و اين روزها هم توانسته است با موفقيتي كم نظير، تهيه كنندگان جريان اصلي هاليوود را نيز با شخصيت خيالي و دوست داشتني “عمورافائل” خود كنجكاو كند.
فيلم “ماي آنكل رافائل” كه واهيك در نوشتن فيلمنامه آن نيز شراكت داشته روز 21 سپتامبر در سينماهاي بزرگ شهرهاي مختلف آمريكا و كانادا ازجمله لس آنجلس، اورنج كاونتي، سن ديگو، نيويورك و تورنتو به نمايش گذاشته خواهد شد.