وزارت دفاع امارات متحده عربی اعلام کرد دو موشک بالیستیک را شناسایی کرده که به ارزیابی این کشور از خاک ایران و با هدف قرار دادن ترافیک دریایی شلیک شده بودند. مقام‌های اماراتی گفتند هر دو موشک در دریا سقوط کردند؛ تهران اما این ادعا را «بی‌اساس» خوانده است. این حادثه در شرایطی رخ داده که مهلت ۶۰روزه مذاکرات ایران و آمریکا بدون توافق پایان یافته و نگرانی‌ها از دور تازه‌ای از تشدید تنش در خلیج فارس افزایش یافته است.

تنش میان ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس بار دیگر بالا گرفته است. وزارت دفاع امارات روز سه‌شنبه اعلام کرد سامانه‌های این کشور دو موشک بالیستیک را شناسایی کرده‌اند که به گفته ابوظبی از ایران شلیک شده بودند. مقام‌های اماراتی بعداً افزودند ارزیابی‌های اولیه نشان می‌دهد هدف این موشک‌ها تردد دریایی بوده است.

بر اساس بیانیه وزارت دفاع امارات، هر دو موشک در دریا سقوط کردند و گزارشی از برخورد آنها با اهداف زمینی منتشر نشد. این نخستین موردی است که امارات از زمان حمله چهارم مه به بندر فجیره، از شناسایی پرتاب موشک از ایران خبر می‌دهد.

ایران مسئولیت این حادثه را نپذیرفته است. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، بامداد چهارشنبه ادعای امارات را رد کرد و آن را «بی‌اساس» خواند. بنابراین منشأ موشک‌ها در حال حاضر موضوع اختلاف مستقیم میان ابوظبی و تهران است و گزارش مستقلی که مسئولیت ایران را قطعی کند منتشر نشده است.

در جریان حادثه، وزارت کشور امارات ابتدا هشداری درباره تهدید موشکی برای ساکنان ارسال کرد. مدتی بعد پیام دیگری برای شهروندان و ساکنان فرستاده شد که در آن اعلام شده بود وضعیت امن است و مردم می‌توانند فعالیت‌های عادی خود را از سر بگیرند. وزارت دفاع نیز تأکید کرد نیروهای این کشور برای مقابله با هرگونه تهدید علیه امنیت امارات در آماده‌باش هستند.

این تحول تنها چند روز پس از بالا گرفتن اختلاف میان ایران و امارات بر سر امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز رخ می‌دهد. امارات پیش‌تر تهران را به حمله به شناورهای مرتبط با شرکت دولتی ADNOC در هنگام عبور از هرمز متهم کرده بود. ایران مسئولیت این حملات را بر عهده نگرفته است.

هم‌زمان، وضعیت دریانوردی در تنگه هرمز همچنان متشنج است. یک شناور نیز روز سه‌شنبه هنگام خروج از این تنگه با یک پرتابه ناشناس برخورد کرد که به موتورخانه آن آسیب زد و موجب مصدومیت یکی از خدمه شد. هنوز مشخص نشده چه طرفی مسئول آن حادثه بوده است.

حادثه تازه در شرایطی روی داده که مهلت ۶۰روزه تعیین‌شده برای دستیابی ایران و آمریکا به توافق گسترده‌تر روز دوشنبه به پایان رسید. دونالد ترامپ گفته هیچ مذاکره‌ای با ایران در جریان نیست و برنامه‌ای نیز برای گفت‌وگو تعیین نشده، در حالی که تهران اعلام کرده همچنان از مذاکره استقبال می‌کند اما تنگه هرمز را تا اجرای شروط خود از سوی واشینگتن بسته نگه خواهد داشت.

افزایش خطر درگیری در خلیج فارس مستقیماً بر بازار انرژی نیز اثر گذاشته است. نفت برنت روز سه‌شنبه در ۹۱ دلار و ۲ سنت بسته شد؛ بالاترین سطح آن در بیش از سه هفته. معامله‌گران نگران‌اند تشدید تنش نظامی یا محدودتر شدن رفت‌وآمد کشتی‌ها در هرمز، عرضه نفت از منطقه را بیش از پیش مختل کند.

تنش میان تهران و ابوظبی اکنون ابعاد اقتصادی نیز پیدا کرده است. وزارت خارجه امارات اعلام کرده تمام فعالیت‌های تجاری، مبادلات و تراکنش‌های مالی با ایران را تا اطلاع ثانوی متوقف کرده است؛ اقدامی که در صورت ادامه می‌تواند روند کوتاه‌مدت احیای روابط تجاری دو کشور را معکوس کند.